Houkuttaako vilppiin? Tulevat tohtorit ulkoistavat väitöskirjojen tekoa

Yliopistojen liepeille syntyy firmoja, joille tutkijat ja väitöskirjan tekijät voivat ulkoistaa osan tutkimuksen teosta. Aalto-yliopiston professorin mielestä osa yrityksistä houkuttelee suoranaiseen vilppiin.

Kuva: Yle

Tohtoreiden määrä on kolminkertaistunut 20 vuodessa. Samalla on kasvanut myös tutkimuspalveluja myyvien yritysten määrä. Yle Uutiset esitteli yritysten tarjontaa Aalto-yliopiston professorille.

Firmoilta voi ostaa tarkastusta, haastattelujen purkua,  tutkimusaineiston luokittelua, tarkkoja analyyseja ja väitöskirjan ohjausta.

Fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä on kauhuissaan. Hänen mielestään osa yrityksistä suorastaan houkuttelee vilppiin.

- Esimerkiksi Aalto-yliopistossa palkitaan nopeasti valmistuneita ja se houkuttelee käyttämään ulkoista hankintapalvelua, tohtorikoulutuksesta vastaava Ala-Nissilä sanoo.

Uudet eettiset säännöt

Professori Tapio Ala-Nissilä päätti ryhtyä tuumasta toimeen. Hän otti asian esille tohtorikoulutusneuvostossa. Se alkaa sorvata nuorille tutkijoille eettisiä ohjeita. Väitöskirjan ohjaaja ei voi enää tietää, mikä osa tutkimuksesta on itse tehtyä, mikä rahalla ostettua.  Väitöskirjan tarkoitus on osoittaa, että sen tekijä hallitsee tutkimuksen tekemisen.

- Jos väitöskirjan tekijä ulkoistaa työtään, meillä ei ole mitään keinoa tarkistaa, että näin on tapahtunut. Me vaadimme, että asiasta on ilmoitettava avoimesti, sanoo fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä. 

Palveluja riittää

Palveluja voi ostaa monilta yksityishenkilöiltä, mutta kaksi suurinta ovat Tutkimustie ja näkövammaisia työllistävä Annanpura. Annanpuran Jani Tuomola purkaa haastattelunauhoja paperille ja tarkistaa oikeinkirjoitusta. Muitakin tilauksia tulee.

- Asiakas voi pyytää tarkistamaan, onko käsitteet hyvin määritelty ja olisiko jossain kohdassa selventämistä. Muuta ei oikein voi. Eikä siihen riitä osaaminenkaan, Tuomola sanoo.

Annanpura työllistää 16 ihmistä. Tilauksia tulee myös esimerkiksi tuomioistuimilta, jotka haluavat purkaa nauhalta paperille todistajanlausuntoja.

Tampereella toimiva Tutkimustie tarjoaa tutkimuslaitoksille ja väitöskirjan tekijöille huomattavasti laajempia palveluja. Se työllistää 30 ihmistä. Tutkimustien toimitusjohtaja kieltäytyi Yle Uutisten haastattelusta.

100 000 euroa per tohtori

Yliopistot saavat jokaisesta väitöskirjasta 100 000 euroa. Kesällä tohtoriksi väitellyt fyysikko ei ostaisi edes oikolukua ulkopuolelta.   

- Ei se muuten olisi opinnäytetyö, vaan siinä olisi jonkun muun kädenjälki, sanoo tohtoritutkija Santtu Ollila Aalto-yliopistosta.  

Belgiassa väitöskirjojen alihankinta on herättänyt ison keskustelun. Vaikka kyse ei ole väärennöksistä, liikutaan vähintään harmaalla alueella.

Korjattu 23.9. klo 8.15 Tutkimustie-yrityksen nimi.