Uutiskanava al-Jazeera haastaa Egyptin hallituksen oikeuteen

Qatarilainen uutiskanava syyttää Egyptin hallitusta halusta tukahduttaa riippumaton uutisointi.

Ulkomaat

Qatarilainen uutiskanava al-Jazeera haastaa Egyptin hallituksen oikeuteen toimittajiensa ahdistelun ja uhkailun vuoksi. Al-Jazeeran mukaan useita sen toimittajia on pidätetty Egyptissä sen jälkeen, kun armeija syrjäytti presidentti Muhammad Mursin heinäkuussa.

Al-Jazeera sanoo, että toimittajia on pidätetty joko ilman syytettä tai sellaisten syytteiden nojalla, joita uutiskanava pitää motiiveiltaan poliittisina.

Lisäksi al-Jazeeran toimitiloihin on tehty ratsioita ja niitä on suljettu, välineistöä on takavarikoitu, kirjeenvaihtajia karkotettu ja lähetyksiä häiritty armeijan laitoksista tulleilla signaaleilla, uutiskanava sanoo.

Al-Jazeera sanoo kehottaneensa lontoolaisasianajajiaan viemään asian kansainvälisiin tuomioistuimiin ja YK:hon. Uutiskanava sanoo ryhtyvänsä toimiin suojellakseen toimittajiaan sekä näiden oikeutta raportoida Egyptistä. Järjestö huomauttaa, että kansainvälinen laki turvaa toimittajille oikeuden raportoida vapaasti tämänkaltaisissa tilanteissa.

Al-Jazeera syyttää Egyptin uutta hallintoa halusta vaientaa riippumaton uutisointi maassa.

Egyptiläinen tuomioistuin määräsi kuun alussa al-Jazeeran egyptiläisen tytäryhtiön lopettamaan lähetyksensä. Yhtiötä syytettiin kansallisen turvallisuuden vahingoittamisesta, valheiden välittämisestä ja armeijan mustamaalaamisesta.

Samalla oikeuden päätöksellä suljettiin kolme muuta kanavaa, joita pidetään islamisteille myötämielisinä.

Lähteet: Yle Uutiset, AP