Nasa: Voyager teki historiaa ja poistui aurinkokunnasta

Mikään ihmisen lähettämä objekti ei ole aiemmin matkannut yhä kauas.

Ulkomaat
Voyager 1
Voyager 1Nasa

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan 36 vuotta sitten matkaan lähtenyt avaruusluotain Voyager 1 on siirtynyt aurinkokunnan ulkopuolelle. Mikään avaruusalus ei ole aiemmin jättänyt aurinkokuntaa.

Nasan mukaan Voyager on tähtienvälisessä avaruudessa noin 19 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

Nasan mukaan Voyager itse asiassa poistui aurinkokunnasta jo elokuussa 2012, mutta vasta nyt Nasalla on mielestään tarpeeksi todisteita.

- Nyt, kun meillä on uusia keskeisiä tietoja, uskomme, että tämä on ihmiskunnan historiallinen harppaus tähtienväliseen avaruuteen, sanoo Voyager-projektin tutkija Ed Stone.

Voyagerin sijainnista on kiistelty vuoden aikana, koska tutkijat eivät ole tienneet tarkalleen, miltä näyttää, kun avaruusalus poistuu aurinkokunnasta. Nasan Voyager-ryhmä on nyt vakuuttunut asiasta, mutta kaikki tutkijat eivät ole yhtä vakuuttuneita.

Muun muassa texasilaisen Southwest Research Instituten fyysikko David McComas sanoo Science-lehdelle, ettei hän ole varma siitä, että Voyager on nyt ulkopuolella.

Voyager 1 ja 2 laukaistiin avaruuteen vuonna 1977 tutkimaan aurinkonkunnan ulkoplaneettoja. Voyager 2 on Nasan mukaan noin 15 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Nasa saa yhä tietoja molemmilta.

Nasa odottaa, että että Voyager 1:n instrumentit lähettävät tietoa Maahan ainakin vuoteen 2020 asti. Projektijohtaja Suzane Doddin mukaan he odottavat malttamattomina tietoja syvältä avaruudesta.

Viitisen vuotta ennen Voyagereita Nasa laukaisi Pioneer 10 ja 11 -luotaimet. Planeettatutkimusten jälkeen myös ne jatkoivat matkaansa ulos aurinkokunnasta.

Niistä Pioneer 10 on ehtinyt kauemmas, mutta ei yhtä kauas kuin Voyager. Vuoden 1998 helmikuun lopusta lähtien Voyagerin etäisyys Auringosta on ollut suurempi kuin Puioneerien.

Lähteet: Yle Uutiset, AP, AFP