Viidenneksellä amerikkalaisista ei raha aina riitä ruokaan

Yhdysvaltain talouden elpyminen ei ole satanut vähätuloisimpien koriin, tutkimusraportti summaa.

Ulkomaat

Joka viidennellä amerikkalaisella aikuisella on toisinaan pulaa ruoasta, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Gallup-yritys selvitti asiaa (siirryt toiseen palveluun) maanlaajuisessa kyselyssä viime kuussa. Vastausten mukaan noin 20 prosentilla amerikkalaisista oli kuluneen vuoden aikana ollut tilanteita, jolloin heillä ei ollut varaa ostaa ruokaa itselleen tai perheelleen.

Luku on melkein yhtä korkea kuin vuoden 2008 talouskriisin pahimmilla hetkillä.

Tutkimusraportin mukaan kyselytulokset viittaavat sihen, että talouskriisin jälkeinen elpyminen on hyödyttänyt suhteettoman paljon suurituloisia niiden kustannuksella, joille perustarpeiden tyydyttäminenkin on ollut hankalaa.

Samanlaisia tuloksia esiteltiin viime viikolla Yhdysvaltain hallituksen omassa raportissa. Sen mukaan 14,5 prosentilla kotitalouksista - noin 17,6 miljoonalla perheellä - oli ollut viime vuonna ongelmia ravinnonsaannin suhteen.

Kyselytulokset kaatanevat lisää vettä myllyyn keskustelussa ruokakupongeista. Republikaanijohtoinen edustajainhuone haluaa leikata kuponkiohjelmasta 40 miljoonaa dollaria. Demokraattijohtoinen senaatti on kuitenkin vastahangassa.

Viimeisimmän mittauksen mukaan liki 48 miljoonaa amerikkalaista eli 15 prosenttia kansasta on vähätuloisille tarkoitetun ruokakuponkiohjelman piirissä.

Lähteet: Reuters