1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusamon kotka toipuu hyvin

Linnun alaleuka uhkaa kasvaa vinoon. Kotka syö hyvällä ruokahalulla.

luonto
Kuusamon merikotka ja leikkausoperaatio
Sauli Laaksonen

Alaleukansa kolme viikkoa sitten Kuusamossa pahasti loukannut merikotka toipuu hyvin Ranuan eläinpuistossa. Lintu syö hyvällä ruokahalulla kalaa, mutta ei pysty vielä itse nokkimaan ruokaansa maasta.

- Seuraamme nyt miten linnun leuka asettuu paikalleen, sillä nyt se näyttäisi olevan hieman vinossa, kertoo Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä. - Muutoin lintu on fyysisesti erinomaisessa kunnossa

Toistaiseksi ei varmuudella tiedetä onko lintu uros vai naaras.

- Senpä vuoksi sille on ehdoteltu nimeksi joko Oiva tai Oili. Eläinpuistoon saapuessaan sen paketin kannessa luki Oiva, Mari Heikkilä muistelee.

Ja luulenpa, että ei tälle kotkalle tule identiteettikriisiä, vaikka sitä kutsuttaisiin poikana tytön nimellä

Intendentti Mari Heikkilä

- Lintu on toipilas ja sen vuoksi hieman alipainoinen. Siksi sen sukupuolta on nyt vaikea määritellä. Yleensä urokset ovat isompia.

- Ja luulenpa, että ei tälle kotkalle tule identiteettikriisiä, vaikka sitä kutsuttaisiin poikana tytön nimellä, Heikkilä naurahtaa.

Raavas merikotkauros löytyi kolme viikkoa sitten Etelä-Kuusamosta paikallisen norjanharmaan hirvikoiran avulla. Koira haukkui loukkaantunutta lintua ja haukun paikansi koiran isäntä gps-laitteen avulla.

- Lintua ei varmaankaan laiteta luontoon takaisin vasten talvea. Menee todennäköisesti ensi kevääseen ennen kuin lintu pääsee vapaaksi, Heikkilä arvelee.

Merikotka leikattiin vajaat kaksi viikkoa sitten oululaisella eläinklinikalla. Kotkan murtuneeseen alaleukaan asennettiin tukilevy.

Lue seuraavaksi