Snabba Cash - Luksuselämää on sujuvasti toteutettu jännäri

Snabba Cash -sarjan edellisessä osassa nuori JW sai haltuunsa tukun rahaa ja muutti Yhdysvaltoihin, jossa koettaa selvittää kadonneen sisarensa kohtaloa. Kotona Ruotsissa siirtolaisrikollinen Jorge suunnittelee tekevänsä sen vihoviimeisen keikan ja siirtyvänsä eläkkeelle yhdessä, edellisessä osassa luodin vatsaansa saaneen tyttöystävänsä kanssa.

kulttuuri
Tähtiä.

Samaan aikaan häikäilemätön mafiapomo Radovan kokee asemansa uhatuksi niin oman perheensä kuin ulkopuolisten voimien taholta. Radovanin tytär Natalie puolestaan on kyllästynyt niin isäänsä kuin opintoihinsa ja on sitä paitsi ihastunut isän joukkioon ujutettuun poliisiin. Kaikkien näiden henkilöiden kohtalot ratkeavat tässä Snabba Cash -trilogian viimeisessä osassa.

Vain muutaman dollarin-/euron-/kruunun tähden. Valuutasta viis, mutta siitä on jälleen kyse myös tämän Jens Lapiduksen romaanitrilogian viimeisen osan filmatisaatiossa. Edellisen osan teatteri ensi-illan aikoihin taisin sanoa, että elokuvaa ei kannata mennä katsomaan, jos ei ole tuttu ensimmäisen osan kanssa. Tämä pitää entistäkin paremmin paikkansa tämän päätösosan kohdalla. Itse olen edelleen nähnyt vain sen kakkososan ja minulla oli vaikeuksia pysyä mukana siinä, kuka on kuka ja miten ihmiset ja tapahtumat liittyvät toisiinsa. Nämä keskeiset kysymykset jäivät auttamatta hiukan hämärän peittoon ilman aiempien osien tuntemusta.

Noin muuten Snabba Cash – Luksuselämää on sujuvasti toteutettu jännäri. Elokuvan keskeisin kohtaus on yhdellä komealla otolla kuvattu raha-auton ryöstö. Rosvoilun ja rahan tuoman onnen tai onnettomuuden kuvauksen ohessa tämänkertaisen tarinan keskiössä on rakkaus. Osin tästä johtuen erityisesti elokuvan lopetuksesta on tullut väkivaltaromantiikkaan taipuvainen. Eikä tämä romantisointi oikein tahdo istua tarinan muuten realistiseen otteeseen.

Miinuksistaan huolimatta Snabba Cash – Luksuselämää on ihan kelpo jännäri, jonka kiihkeään rytmiin ja tumman komeaan visuaaliseen ilmeeseen on helppo uppoutua. Kunhan vain on nähnyt ne sarjan edelliset osat.