1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Totaalikieltäytyjän mielestä armeija on orjatyötä

Totaalikieltäytyjä Tuomas Ruuhijärven mielestä Suomi tarvitsee puolustusvoimia. Nykyistä järjestelmää parempana hän pitäisi palkka-armeijaa.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

- Pakko ei kuulu 2000-luvun oikeusvaltioon, sanoo totaalikieltäytyjä Tuomas Ruuhijärvi.

Siksi hän päätti kieltäytyä asepalveluksesta, eikä siviilipalveluskaan ollut vaihtoehto. Koska sähköisen nilkkapannan avulla valvottava kotiaresti ei ollut rangaistusmuotona vielä käytössä, seurauksena oli vankeustuomio Käyrän avovankilassa. Kakkua tuli 179 päivää ja se pantiin täytäntöön marraskuussa 2011.

- Yllätyin, että prosessi kesti niin kauan. Meni yhdeksän kuukautta, ennen kuin pääsin istumaan tuomiota.

Tuomas vapautui vankilasta vuosi sitten keväällä. Vankeusajasta ei ole ollut hänelle suurta haittaa, jos muun elämän viivästymistä ei lasketa. Tuomiosta kun ei jäänyt edes rikoserkisteriä ja yliopistosta Ruuhijärvi sai paikan vasta vapautumisen jälkeen.

Tuomiolla vaikutusta tulevaisuudensuunnitelmiin

Tulevaisuuden uraan tuomio saattaa kuitenkin vaikuttaa.

- Opiskelen oikeustieteitä, joten esimerkiksi poliisin ylipäällystöön pääsyn tämä voi estää, toteaa Ruuhijärvi.

Päätös totaalikieltäytymisestä syntyi usean vuoden pohdinnan tuloksena. Ruuhijärvi oli käynyt jo kutsunnoissakin, kunnes päätti kieltäytyä asepalveluksesta neljä viikkoa ennen sen alkua.

Antimilitarismi ja pasifismi eivät olleet totaalikieltäytymisen syynä.

- Armeija olisi saattanut tehdä minulle jotain hyvääkin, mutta en vain kokenut, että pakottaminen on se järkevin vaihtoehto, sanoo Ruuhijärvi.

- Kansalaistottumattomuuden kautta koen vaikuttavani tilanteen kehittymiseen ja halusin olla herättämässä keskustelua. Jos vankilassa olisi tarpeeksi mun kaltasia ihmisiä, ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa järjestelmää.

Jos nykyinen järjestelmä ei kerran ole sopiva, millä tavoin Suomen turvallisuus pitäisi sitten taata?

- Millä tahansa muulla, kuin orjatyöllä, napauttaa Ruuhijärvi.

Parempana vaihtoehtona hän pitää palkka-armeijaa.

- Malli, jota olen pohtinut ei sisällöltään poikkeaisi nykyisestä kovinkaan paljon, mutta varusmiespalveluksen käymisestä maksettaisiin niin suurta palkkaa, että sitä suorittamaan saataisiin tarpeeksi suuri määrä vapaaehtoisia ihmisiä.

Palvelusajan pituuden Ruuhijärvi pitäisi kustannussyistä mahdollisimman lyhyenä.

- Tarvittava määrä ihmisiä suorittaisi pidemmän palveluksen, ehdottaa Ruuhijärvi.

A-studio: Stream jatkaa keskustelua aiheesta perjantaina 13.9. TV1:llä klo 21. Studiossa vieraina Fatbardhe Hetemaj ja Mikko Savola. Osallistu keskusteluun Twitterissä: #a_stream.