1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Vuoden huumori-Nobelit jaettu: Jeesuksen ihme mahdollinen - Kuussa

Harvardin yliopistossa on juhlallisesti palkittu Ig-Nobelien arvoiset tutkijat. Ig-Nobel on palkinto tieteellisistä saavutuksista, jotka ovat naurettavuudessaankin mielenkiintoisimpia.

tiede

Ig-Nobel on väännetty alhaista tarkoittavasta ignoble-sanasta. Palkituista kertovat muun muassa New Scientist (siirryt toiseen palveluun) ja Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tämän vuoden fysiikan palkinto myönnettiin Milanon yliopiston tutkijoille, joiden mukaan Kuun vetovoima mahdollistaa veden päällä juoksemisen ihmisille. Tutkijaryhmä kehitti tarvittavasta vetovoimasta matemaattisen mallin aloittaen liskoista, jotka voivat Maassakin kulkea tietyn matkan uppoamatta veden alle. Käytännössä asiaa kokeiltiin juoksuttamalla vapaaehtoisia altaassa niin, että koehenkilöt roikkuivat nostolaitteen varassa.

Rauhan palkinnon voitti Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka. Taputtamisen kieltänyt valtiomies jakaa tunnustuksen poliisilaitoksen kanssa, joka pidätti yksikätisen miehen taputtamisesta. Lukashenkan laki pyrkii hiljentämään opposition kannattajat sekä heidät, jotka taputtavat hänen omissa puheissaan väärässä kohtaa.

Lääketieteen Ig-Nobel meni tokiolaistutkijoille, jotka todistivat, että ooppera on sydämelle hyväksi. Sydänsiirron läpikäyneille hiirille soitettiin Verdin La Traviata -oopperaa ja verrokkihiirille Enyaa. Oopperan kuuntelu pidensi elämää kaksinkertaisesti.

Psykologian palkinnon sai kansainvälinen tutkijaryhmä, joka juotti opiskelijoita humalaan ja kuvasi heitä. Tämän jälkeen opiskelijat katsoivat itseään videolta ja antoivat arvosanan omalle viehätysvoimalleen. Humalaiset pitivät itseään viehättävämpinä kuin selväpäiset verrokit. Tutkimuksen tulos: kauneus on kännisen silmissä.

Biologian ja astronomian Ig-Nobel annettiin Ruotsin ja Etelä-Afrikan tiedeosaajille sittiäisten suunnistustaitojen kartoittamisesta. Tutkijat havaitsivat, että ötökät löytävät kotikoloihinsa ottamalla Linnunradasta osviittaa. Kuoriaiset asettuvat Linnunradan mukaan kuuttomina öinä, jolloin se on kirkkain valonlähde.

Kaikkiaan kymmenen palkintoa jakoi torstaina brittilehti Annals of Improbable Research.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi