Saimaannorpan kanta kasvussa

Vaikka saimaannorpan pesiä on jonkun verran edellisvuotta vähemmän, on kanta kuitenkin hienoisessa kasvussa, kertoo suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksen luontopalveluista.

Kotimaa
Norppa järvessä.
Yle

Saimaannorppien kanta on hienoisessa kasvussa. Saimaannorppia on tällä hetkellä yli 300 yksilöä. Metsähallituksen luontopalveluiden suorittama pesäaineiston analyysi kertoo, että tänä vuonna on tavoitettu 62 syntynyttä kuuttia ja arvioitu lisääntymiskykyisten naaraiden määrä on 87 kappaletta.

- Kannan kasvuun viittaa juuri normaali kuuttien sekä lisääntymiskykyisten naaraiden määrä, Metsähallituksen luontopalveluiden suojelubiologi Tuomo Kokkonen kertoo.

Keväällä suoritetuissa pesälaskennoissa havaittiin 489 pesää, kun viime vuonna tarkistettiin 609 pesää. Metsähallitus kertoo, että saimaannorpan suojelustrategian mukaan norppakanta pyritään kasvattamaan noin 400 norpaksi vuoteen 2025 mennessä. Saimaannorpan kannan uhkatekijöitä ovat esimerkiksi ilmaston lämpeneminen, kannan pienuus, hajanaisuus sekä kuolemat kalanpyydyksiin.

- Kyllä nuo kalanpyydykset ovat vaaraksi, toisaalta verkkokalastuskielto keväisin toimii hyvin, Kokkonen pohtii.