1. yle.fi
  2. Uutiset

Onkijoiden tähtäimessä jälleen mustatäplätokko

Helsingissä järjestetään sunnuntaina poikkeuksellinen onkikisa. Siinä tavoitellaan saaliiksi pelkästään mustatäplätokkoa, joka on uusi tulokas suomalaisten kalalajien joukossa.

luonto
Mustatäplätokko kämmenellä.
Jussi T. Pennanen

Helsingissä kisataan sunnuntaina perin harvinaisesta ongintamestaruudesta. Nyt siiman kiristäjäksi toivotaan tulokaskala mustatäplätokkoa. Ongintakilpailun kilpailualueena ovat Helsingin kalavedet. Kisakeskuksena toimii Honkaluoto Mustikkamaan kupeessa ja kisa starttaa kello 12.

Tavallinen onki on paras

Mustatäplätokon pyytäminen ei ole vaikeaa, se onnistuu ihan tavallisella ongella. Syötiksi kelpaa mato tai kärpäsen toukka. Tokkoa kannattaa tavoitella pohjasta. Varmoja saantipaikkoja ovat esimerkiksi Eteläsataman rannat ja Ruoholahden kanava.

Kilpailun voitto ratkaistaan saatujen yksilöiden määrän perusteella. Viime vuoden voittaja Mikko Roos onki viidessä tunnissa 74 tokkoa. Lasten sarjan voittoon Tatu Salonen tarvitsi 17 kalaa. Suurimman yksilön sai Jaana Martikainen ja mittaa sillä oli 19,5 senttiä.

Laivojen mukana tullut salamatkustaja

Mustatäplätokko tavattiin Suomen merialueelta ensimmäisen kerran 2005. Se arvellaan tuleen Suomeen laivojen mukana. Alunperin kala on kotoisin Mustanmeren ja Kaspienmeren alueelta. Suomessa tätä harvinaista tulokasta esiintyy lähinnä Helsingin meriverissä.

-Mustatäplätokko on levinnyt laivojen mukana pitkin Itämeren rannikkoa. Samalla tavalla se on päässyt Yhdysvaltain suurille järville. Siellä sitä pidetään todellisena riesana, tosin kala on hyvänmakuinen, se maistuu ahvenelle, kertoo Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran puheenjohtaja Jukka Halonen.

Halosen mukaan mustatäplätokon vaikutuksia Suomen lajistoon ei vielä tunneta. Se tiedetään, että se on melkoinen ahmatti ja aggressiivinen. Puolassa näitä tokkoja on tavattu jopa 30 yksilöä neliömetrillä.

Lue seuraavaksi