Tiedätkö, miltä yksinäisyys tuntuu?

Kerrostalojen rappukäytävien kymmenet tuhannet ovisilmät tuijottavat tyhjinä ohikulkijoita. Yhdestä kuitenkin katsotaan. Se olet sinä. Yksinäinen ihminen.

kulttuuri
Osa Jarno Vesalan tilataideteoksesta, jossa tytöksi puettu nukke katsoo ikkunasta.
Osa Jarno Vesalan tilataideteoksesta.Sami Tammi / Yle
Osa Jarno Vesalan tilataideteoksesta, jossa tytöksi puettu nukke katsoo ikkunasta.
Tutustu Jarno Vesalaan ja hänen näyttelyynsä.

Vuoden nuori taiteilija, raumalaissyntyinen Jarno Vesala, ravistelee ihmisiä pohtimaan yksinäisyyttä. Turun Boa Vetus & Ars Nova -museossa perjantaina 13. syyskuuta avautuvassa näyttelyssä ulkopuolisuuden teema näkyy ja kuuluu audiovisuaalisissa installaatioissa.

Yhdessä huoneessa katsojan kohtaa tyhjä nojatuoli, jonka edessä olevassa televisiossa pyörii video lapsesta. Teknisin ratkaisuin samaiseen televisiokuvaan heijastuu myös näyttelykävijän kuva.

Seuraava huone paljastaa ihmisen kokoisen hahmon, joka istuu kyyryssä ruokapöydän ääressä. Vastapäätä häntä on täysi soppalautanen, mutta ei syöjää. Yksin ruokapöydän ääressä istuva nainen kuvaa menetettyjä unelmia.

- Naisella on saattanut esimerkiksi olla unelma perheestä, mutta se on hävinnyt. Tämä teos tavallaan on jatkumoa tuon edellisen tilan olohuoneelle, jossa kävijä voi kokea olevansa osa lapsiperhettä, Jarno Vesala kuvailee.

- Ihmisten kohtaaminen ylipäätään on tärkein lähtökohta monessa teoksessa. Yksinäisyyttä on todella paljon. Se koetaan ikään kuin normaaliksi, mutta siitä on vaikea puhua eikä sen seurauksia käsitellä, Vesala toteaa.

Yksinäinen elää ovisilmän kautta

Näyttelytilaan tuotu kerrostalon ovi suorastaan pakottaa kävijän kurkkaamaan ovisilmään. Ovisilmästä näkyy videoteos, jota ryydittävät äänet, kuten oven koputus ja käytävästä kuuluva kenkien kopse.

- Monet tarkkailevat elämää ovisilmän läpi. Sama ajatus, kuin ikkunassa, josta katsotaan toisten elämää. Yksinäinen ihminen seuraa muita, ja elää omaa elämäänsä muiden kautta. Katsojasta tulee tämän asunnon haltija, minkä kautta pyrin luomaan tunnereaktion siitä, mitä yksinäiset ihmiset kokevat, Vesala luonnehtii.

Vesalan mukaan yksinäisyys on Suomessa edelleen vaiettu asia. Ja kuten valitettavan usein ilmi tulee, on ulkopuolisuudella ja yksinäisyydellä rajujakin seurauksia. Vesala sai inspiraatiota taiteeseensa muutama vuosi sitten ilmi tulleesta tapauksesta, jossa kerrostaloasukas oli ollut kuolleena, unohdettuna ja ilman kaipaajia, kuukausien ajan.

Näyttelyssä katsoja haastetaan yksinäisen rooliin - ja samalla ehkä tuntemaan piston sydämessään.

- Kyllähän meidän suomalaisten kulttuuri on jotain muuta, kuin sitä, että viikottain kokoontuisimme sukumme kanssa pitkän pöydän ympärille ilakoimaan. Yhteydenpito jopa läheiseen voi tuntua hankalalta.

Vuoden nuori taiteilija Jarno Vesala Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa 13.9. – 3.11.2013.