Jäniksen vuosi on tänä syksynä erityisen kaunis

Mies ja luonto kohtaavat tänä syksynä Lappeenrannan kaupunginteatterissa lämpimän kauniilla tavalla, lupaa ohjaaja. Paasilinnan 70-luvulla luotu tarina kantaa yhä. Näytelmä on omistettu pitkäaikaisen lavastajan Riitta Ukkosen muistolle.

teatteritaide
Jäniksen vuosi Lappeenrannan kaupunginteatterissa.
Yle

Kertaus on opintojen äiti, ainakin Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutiselle, joka ohjaa näytelmänJäniksen vuosijo toista kertaa.

Klassikoilla on taipumus uhmata aikaa. Tietysti jos ajattelee Paasilinnan kautta, niin ihmisen ja luonnon kohtaaminen on ikuinen aihe.

Jari Juutinen

- Olen ohjannut tämän jo kerran aikaisemmin, mutta en ollut ihan tyytyväinen lopputulokseen, joten halusin palata aiheen äärelle. Ohjasin sen viimeksi huonosti, sanotaan näin, kertoo Juutinen.

Arto Paasilinnan menestysromaanin perustuva näytelmä saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterissa tänään lauantaina.

Paasilinnan romaanin pääjuoni on monille tuttu, jos ei kirjasta niin ainakin Risto Jarvan elokuvasta. Lappeenrannassa Jäniksen vuosi näyttää Juutisen mukaan mielettömän kauniilta.

- Tämän uskallan väittää jo nyt. Esitys on lauluntäyteinen, hauska ja todella lämmin.

"Klassikoilla on tapana uhmata aikaa"

Liki neljäkymmentä vuotta sitten kirjoitettu tarina puhuttelee edelleen.

- Klassikoilla on taipumus uhmata aikaa. Tietysti jos ajattelee Paasilinnan kautta, niin ihmisen ja luonnon kohtaaminen on ikuinen aihe. 70-luvullakin mentiin aika lujaa, nyt mennään vielä lujempaa ja on enemmän kaikenlaisia härpäkkeitä ja laitteita. Tämä aihe pysyy ajankohtaisena vielä hyvin pitkään, pohtii Juutinen.

Suomalaisen teatteritaiteen uudistaja Kristian Smeds toi Paasilinnan seikkailumaisen tarinan tälle vuosituhannelle ja lisäsi seikkailuun syvyyttä. Juutinen on lisännyt näytelmään laulut ja oman näkemyksensä teatterista.

- Jos Paasilinna on hauska, Smeds rouhea, niin minä olen sitten se kaunotar, naurahtaa Juutinen.

Smedsin kirjoittama jänis on ovela ja jännittävä hahmo. Näytelmässä jänis puhuu.

- Se on merkittävä ero näihin aikaisempiin teoksiin. Se ei ole vain päähenkilö Vatasen lemmikki, vaan tyyppi, joka vaikuttaa paljon tapahtumiin mihin Vatanen törmää. Sillä on monessa liemessä käpälät mukana, Juutinen kertoo.

Näytelmän sävyyn on vaikuttanut myös paljon Lappeenrannan pitkäaikaisen lavastajan Riitta Ukkosen poismeno. Näytelmä onkin omistettu Ukkosen muistolle.

- Tämä jäi hänen viimeiseksi lavastukseksi. Se tuottaa väkisinkin meidän ilmapiiriin sellaisen erityisen lämmön, sanoo Juutinen.