Fiia-merikotka otti yllättävät hatkat Raumalta

Keväällä Raumalla syntynyt Fiiaksi nimetty satelliittimerikotka liiteli jo Merenkurkun alueelle, mikä oli Fiian liikkeitä seuraavalle tutkimusryhmälle melkoinen yllätys.

luonto
Kotka on uhkeannäköinen petolintu. Sen siivet ovat pitkät ja leveät.
KuvituskuvaSeppo Keränen

Kolme satakuntalaista merikotkan poikasta sai satelliittilähettimen selkäänsä kesäkuussa ja niiden liikkeitä on seurattu sen jälkeen tiiviisti. Kotkien kotipesät ovat Raumalla, Luvialla ja Merikarvialla.

- Linnut ovat osoittautuneet varsin erilaisiksi. Yksi niistä on vähän kotikissamainen, joka on liikkunut pääsääntöisesti kotipesänsä lähistöllä, noin kuuden-seitsemän kilometrin säteellä, kertoo tutkimuskoordinaattori Asko Ijäs.

Rauman satelliittimerikotka Fiia on kuitenkin luonteeltaan tutkimusmatkailija. Se otti hatkat Raumalta jo heinä-elokuun taitteessa.

- Se ajatteli, että nyt tämä Raumalla olo saa riittää ja lensi kahdessa päivässä Merenkurkkuun. Viime viikkoina se on liikuskellut Raippaluodon ympäristössä, Ijäs kertoo.

- Nuori merikotka käyttää kotipesäänsä kiintopisteenä yleensä hyvinkin pitkälle syksyyn. Siihen nähden Rauman linnun usean sadan lentomatka parissa päivässä tuli aikalailla suurenakin yllätyksenä, Ijäs toteaa.

Merikotkien seuranta liittyy Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen tutkimukseen, jolla pyritään saamaan luontotietoa tuulivoimatuotannon suunnitteluun.