Hyppää sisältöön

Mietitkö ammatinvaihtoa? LVI-alalla on pulaa työnjohtajista

Lämmitys-, vesijohto- ja ilmastointialan työnjohtotehtäviin kaivataan lisää pätevää työvoimaa. Erityisesti suunnittelu- ja valvontatehtävien LVI-insinööreistä ja LVI-mestarikoulutuksen käyneistä työntekijöistä on pulaa.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

- Osaavilla urakoitsijoilla ja suunnittelijoilla pitää olla koulutettua henkilökuntaa. Siellä pitää olla LVI-insinöörejä töissä. Jos näin ei ole, uskon että työt valuvat muille paikkakunnille ja huonoimmassa tapauksessa laatukin kärsii. Aika monessa yrityksessä on vielä tämä ongelma edessä, pelkää kajaanilaisen LVI-Aitan toimitusjohtaja Ville Hälinen.

Vaikka LVI-alan koulutuspaikkoja on viime aikoina lisätty, pätevää työvoimaa on tarjolla niukasti.

- Tulevaisuudessa huutava tarve on varsinkin LVI-insinööreistä. Nyt on viimeinen hetki saada ihmisiä oppiin, sillä peruskoulutus ei tee vielä ammattilaista, sanoo Hälinen.

Työnjohtotehtävät eivät sovi keltanokille

Hälisen mukaan ylempänä toimihenkilönä tai suunnittelijana toimimiseen vaaditaan ainakin kolme vuotta työkokemusta ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen.

- Isommilla yrityksillä on mahdollisuus ottaa harjottelijoita ja vastavalmistuneita oppiin, mutta Kainuun pienet yritykset kaipaavat jo kokemusta omaavaa työvoimaa, puheenjohtaja Jouko Tapio Kainuun LVI-yhdistyksestä sanoo.Tulevaisuudessa huutava tarve on varsinkin LVI-insinööreistä. Nyt on viimeinen hetki saada ihmisiä oppiin, sillä peruskoulutus ei tee vielä ammattilaista.

Urakoitsijat kaipaavat Tapion mukaan vanhaa teknikkotason koulutusta.

- Teknilliseen oppilaitokseen pääsi vasta muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen tai viimeistään valmistumisvaiheessa piti olla kokemusta alan töistä. Vastavalmistuneet olivat työelämään valmiimpia, sanoo Tapio.

LVI-alalle koulutetaan asentajia Kainuun ammattioppilaitoksessa. Sen sijaan työnjohtotehtäviin valmistavaa ammattikorkeakoulun LVI-linjaa ei ole.

Oppi pitää siis hakea muualta Suomesta. LVI-insinööriksi voi opiskella esimerkiksi Oulussa.

.
.