1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaista vettä Saksan vesimarkkinoille

Suomen suurin lähdevesipullottaja Finn Spring on saanut vuosien työn jälkeen pään auki Saksan laajoille markkinoille. Keskipohjalaisyrityksen odotukset ovat korkealla.

Talous
Vesipulloja pullottamon linjalla.
Kalle Niskala / Yle

Finn Spring aloitti alkuvuodesta toimitukset juomiin erikostuneelle vähittäiskauppaketjulle. Getränke Hoffman -ketjulla on lähes 200 liikettä Berliinin ja Brandenburgin seuduilla. Finn Springillä oli apunaan saksalainen kumppaniyhtiö. Toholammilta on lähtenyt toistaiseksi Saksaan alle kymmenen rekka-autollista vettä. Määrä ei ole vielä vaikuttanut työllisyystilanteeseen.

– Tämä on tärkeä päänavaus. Saksan markkinat ovat olleet kautta aikojen haasteelliset. Luottamuksen ja sellaisen yhteistyöyrityksen löytäminen, joka alkaa kehittään markkinoita kanssamme, on vaikeaa, kertoo hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala. Nyt olemme sen löytäneet.

Viennin osuus 18,4 miljoonan euron liikevaihdosta on ollut noin viiden prosentin luokkaa. Nyt tavoitteena on nostaa osuus10-15 prosenttiin.

– Odotusarvomme tälle asiakkaalle ja Saksan markkinoille ovat vahvat. Olemme myös aloittaneet koetoimitukset yhdelle perinteisemmälle vähittäismyyntiketjulle ja neuvottelemme toisen kanssa.

Saksalaiset juovat pullotettuja vesiä henkeä kohden noin 150 litraa vuodessa. Keski-Euroopan lisäksi Finn Spring hakee kasvua Venäjän markkinoilta.

– Saksalaiset eivät miellä hanavettä juomavedeksi. Erityisesti hiilihapotettu vesi on kuluttajien suosiossa, Lähes 90 prosenttia pullotetusta vedestä on hiilihapotettua, kertoo yhteistyöyrityksen Teambluen toimitusjohtaja Sabine Krieger tiedotteessa.

Vuonna 1991 perustettu Finn Spring pullottaa vuodessa 50 miljoonaa litraa juomia, yhtiö rakennettiin aikoinaan viennin varaan. Saksan lisäksi tuotteita viedään Ruotsiin, Venäjälle ja Arabiemiraatteihin. Yritys työllistää 80 henkilöä.

– Viennistä saimme aikoinaan rahat investointeihin, mutta sitten vientikohteidemme Aasian ja Venäjän markkinat taantuivat. Onneksi kotimaan markkinat nousivat samoihin aikoihin. Nyt vientimme on nousemassa uudelleen.