Irwin-muistoja maijamatkasta Maija-pusuun

Radio Häme keräsi kuuntelijoilta muistoja Antti Hammarbergistä alias Irwin Goodmanista. Syntymäkaupunkinsa Hämeenlinnan ja lähiseutujen väki muistaa hyvin Antin. Vexi Salmi kuvaa häntä maalliseksi Jeesukseksi, joka kantoi koko kansan ristiä. Ari Lahti kiersi Irwinin Lasten kanssa maata 80-luvulla kansantaiteilijan kitaristina - ja kehuu miehen työmoraalia.

kulttuuri
Irwin yhtyeineen esiintyi Tampereen kauppahallissa vuonna 1972.
Irwin esiintyi yhtyeineen Tampereen kauppahallissa vuonna 1972.Tampereen kauppahallin arkistot

 Olin Hämeenlinnassa poliisina enkä enää tarkkaa ajankohtaa muista, mutta olimme illalla ehkä puolenyön aikaan maijalla partiossa Paavo Kuusisen kanssa (hän oli tunnettu hämeenlinnalainen poliisi, nyttemmin jo edesmennyt) ja Raatihuoneenkatua ajeltiin sillalle päin ja Irwin oli kadun varressa nahkahattu päässä ja kitara kädessä.  Hän huitoi poliisia pysähtymään ja kertoi, että oli kiire Aulangolle yökerhoon esiintymään, oli jo vähän myöhässäkin, ja tarvitsi kyytiä. Sanoimme, että hyppää kyytiin ja niin Irwin tuli maijan etuistuimelle ja siitä ajettiin Aulangolle. Ilmeisesti hän ehti esiintymään. Arto Heinonen.

Antti Hammarberg täyttäisi lauantaina 14. syyskuuta 70 vuotta, jos eläisi. Kun Vexi Salmelta kysytään, miten Irwin mahtaisi viettää seitsenkymppisiään, hän vastaa näin:

- Mun on vaikea kuvitella, että hän täällä olisi enää, mutta jos hän täällä olisi, niin olisi pitänyt aika paljon elämäntapoja muuttaa.

Niinpä. Kaksikko kiersi jo nuorena ristiin rastiin yhdessä.

- Mehän liftattiin kaikki kesät 16-vuotiaista lähtien ympäri Suomea ja vähän Ruotsin puolellakin ja lähdettiin reilusti alle 20-vuotiaina Saksaan, oli aika vauhdikasta. Minä jopa joskus olin se hullumpi, enemmän möhlääjä. Nuorena, teini-ikäisenähän ne on koettava, mitä elämä on.

- Irwinin oli hyvin vaikea saada turpaansa keltään, koska hän ei koskaan joutunut sellaisin tilanteisiin. Minä jouduin kyllä, monestikin.

(Toivekappaleeni on) Maija, koska tapasin kyseisen henkilön jolle laulu on tehty. Hän kertoili hauskoja juttuja itsestään ja Antista. Kyseinen Maija kertoi Antin kuskin kuljettaneen heitä kesäyönä maalaismaisemassa hienolla urheiluautolla kohti Maijan mökkiä. Tästä tapahtumasta joitakin aikoja myöhemmin Maija meni Irwinin keikalle ja jäi ovensuuhun kuuntelemaan ja kuuli laulun Maija. Kun Irwin huomasi Maijan, hän hyppäsi kesken laulun pussaamaan Maijaa ja sitten takaisin lavalle, että semmonen tapaus. Marko Hänninen.

Näin Antin muistaa Irwinin lapset -bändin kitaristi ja muusikkoystävä Ari Lahti.

Irwin Goodman.
Irwin Goodman.Alvar Kolanen

- Antti oli herkkä, omissa porukoissa aktiivinen ja viihdyttävä, 80-luvulla kun hänet opin tuntemaan. Empaattinen ja toiset huomioon ottava, silloin kun oli ilman sitä roolia ja selvin päin.

- Irwin hurmasi kaikki, niin ravintolan keittiössä kuin salin puolellakin.

Silloin kun Irwin asui Parolassa ns. opettajien asuntolassa, sain idean mennä muutaman tytön kanssa hakemaan välitunnilla häneltä kuvan ja nimmarin. Olimme kuulleet hänen asuvan siellä. Hän avasi oven, tukka pörrössä juuri heränneenä ja muistan elävästi ne juuri kohta tippuvat siniset pitkät kalsarit, pelkästään asuna. Sain kuvan ja nimmarin (edelleen tallella). Kouluun palatessa jouduimme rehtorin puhutteluun ja meitä kiellettiin "kansantaiteilijaa" häiritsemästä. Sama tiedote tuli koko koululle. Anonyymi.

Vexi Salmen mukaan Irwin ei edustanut mitään yhteiskuntaluokkaa erityisesti.

- Meistä oli vain hauskaa tehdä yhteiskuntakapinaa. Vinoillaan niille, jotka ovat vallassa, mitä aina pitäisi nuorten tehdä, eri tavoin, epäillä valtaa. Me tehtiin ne kupleteiksi ja se oli meistä hauskaa. Me tehtiin se itsellemme ja naurettiin, että näitä ei sitten koskaan soiteta missään, se oli meidän huvia.

- Irwin oli maallinen Jeesus Kristus, joka kantoi koko kansan ristiä. Isosti sanottu, mutta hän oli esijuoppo, kaiken edessäkäyvä, joka teki sen, mitä kansa ei uskaltanut, mutta olisi halunnut tehdä.

Olin automyyjänä ja kuulin, että Irwin oli tilannut Mustangin. Soitin hänelle, ja kerroin, että sulla ei ole enää tyylikästä autoa jos sulla on Mustang, nykyinen muotiauto on Camaro. Ai jaa, sanoi Irwin. Kehotin, että tule liikkeeseen niin mennään kokeilemaan. Irwinillä ei ollut silloin ajokorttia, ja minä ajoin Sääksmäen sillalle. Meillä oli Sattulan notkossa vauhtia varmaan 200 tai vähän yli ja auto hyppäsi ilmaan pienessä notkelmassa. Irwin piti kauhukahvasta kiinni, ja sanoi, että katsotaanko, miten se menee siinä sadasta sataankuuteenkymppiin. Tultiin takaisin ja Irwin sanoi olevansa valmis auton ostamaan, mutta olisiko valkoista punaisella sisustalla. Eipä silloin ollut joten kuulin, että Irwin soitti piirimyyjälle ja osti Lahdesta valkoisen punaisella sisustalla. Eli minä esittelin auton ja aikaansain kaupat, mutta en saanut siitä kauppaa enkä mitään bonusta. Soittaja suoraan lähetykseen.

Irwinillä oli rentun ja hampparin maineestaan huolimatta kova työmoraali, kertoo Ari Lahti.

- Kaikki keikat käytiin tekemässä, ei tullut mieleenkään ettei mentäisi. Käytiin vanhoissa pienissä paikoissa, asuttiin majataloissa ja motelleissa. Joka paikassa otettiin avosylin vastaan.

- Irwin oli naapurinpoika, uskottava ja helppo ottaa vastaan, muistelee Lahti.

Äitini serkku Antti Hammarberg ja hänen isänsä Yrjö Hammarberg ovat olleet koko pienen ikäni muisteltuja henkilöitä sukumme keskuudessa. Äitini kertoi, että Yrjö oli kerran takavuosina poikennut kahveilla ja mummuni (Yrjön sisko) oli kysynyt Antista, joka oli tuolloin teini-iässä. Yrjö oli pudottanut kuin alas ja sanonut: "S***ana! Minä otin sen kesätöihin muoviliikkeeseeni ja se hamppari (täksi Antti kutsui ainakin meillä)... Minun toimistooni meni, istui jalat pöydällä, joi mun monopoliani ja poltteli kuubalaisia sikaareitani. Minä siihen, että nyt on roolit sinulla sekaisin, sinä olet palkollinen ja minä johtaja eikä päin vastoin!!!" Joitain vuosi taaksepäin näin elokuvan "Topralli", jossa Irwin tekee samanlaisen tempun. Tokaisin äidille, että: "No niin ei se näyttele, se on ihan itsensä." Antti-Jussi Holkko, Irwinin pikkuserkku.