Sitä yhtä ainoaakin hammasta kannattaa pestä

Vauvan hampaita kannattaa alkaa pestä jo ensimmäisen hampaan puhjettua. Hammastahnaa suositellaan, mutta hyvin pieninä määrinä.

terveys
Noin kuusivuotiaan lapsen hampaat. Yläleuka. Maitohampaat ja rautahampaat.
Yle

Pienen vauvan pienen pienet hampaat vaativat myös hammasharjan hellää huolenpitoa. Vauvan hampaita pitää pestä silloin, kun ne suuhun ilmestyvät, eli noin kuuden kuukauden iässä, neuvoo suuhygienisti Marjut Rasilainen Imatran Mansikkalan hammashoitolasta.

- Vauvan hampaita kannattaa pestä pehmeällä ja sopivan kokoisella vauvaharjalla, joka sopii hyvin vauvan suuhun.

On hyvä totuttaa lasta pikkuhiljaa hammasharjaan. Yleensä vauva pureskelee tai imeskelee harjaa ensin.

Marjut Rasilainen

Vauvalle juuri puhjennut hammas saattaa olla vielä arka.

- Vanhemmat ovat olleet sitä mieltä, että kun harjaa juuri puhjennutta hammasta, niin siinä on saattanut tulla lapselle itku. On hyvä totuttaa lasta pikkuhiljaa hammasharjaan. Yleensä vauva pureskelee tai imeskelee harjaa ensin.

Suun terveydestä puhutaan jo ennen syntymää

Pienen vauvan hampaisiin ei helposti reikiä synny. Teoriassa se on Rasilaisen mukaan mahdollista, mutta hän ei ole törmännyt asiaan käytännössä.

- Ensimmäiseenkin hampaaseen tosin saattaa tulla reikä, jos hammasta ei koskaan pestä ja lapselle annetaan jatkuvasti esimerkiksi mehuja, sanoo Rasilainen.

Lapsen suun terveydestä aletaan puhumaan vanhemmille jo siinä vaiheessa, kun lasta vasta odotetaan.

- Neuvolassa terveydenhoitaja kertoo tuleville vanhemmille miten lapsen hampaita kuuluu hoitaa. Lisäksi lapsi käy puolen vuoden ja vuoden ikäisenä terveydenhoitajalla, joka asiasta sitten huomauttaa.

Hammastahnaa vain sipaisu

Nykysuositusten mukaan hammastahnaa kannattaa käyttää jo ensimmäisen hampaan puhjettua.

- Silloin pitää tietenkin käyttää lasten hammastahnaa. Korostan myös sitä, että tahnaa pitää laittaa niin vähän, että harja vain sipaisee hammastahnaa. Ei saa laittaa mitään isoa klönttiä, Rasilainen muistuttaa.

Ksylitolia voi antaa lapselle siinä vaiheessa, kun lapsi osaa syödä jo karkeaa ruokaa.

- Valikoimissa on nykyään paljon sellaisia pastilleja, jotka hajoavat helposti suuhun. Niitä voi antaa ruuan ja välipalan jälkeen. Kun lapsi tottuu niihin, hän suorastaan vaatii niitä, kertoo Rasilainen.