1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Yksi suu vähemmän ruokittavana" - köyhyys johtaa lapsiavioliittoihin Jemenissä

Jotkut jemeniläistytöt kokevat järkyttäviä kohtaloita jouduttuaan lapsena naimisiin. Jemenissä tutkimusta tehnyt Susanne Dahlgren pitää lapsiavioliittojen taustalla osittain köyhyyttä ja osittain tietämättömyyttä. Kansalaisjärjestöt pyrkivät kuitenkin valistamaan lapsiliittojen vaaroista.

Jemeniläisen kahdeksanvuotiaan lapsimorsiamen kuolema hääyönsä seurauksena järkytti maailmaa syyskuun alkupuolella.

Jemenin viranomaiset ovat kiistäneet tapahtuman, mutta muun muassa uutistoimisto Reutersin (siirryt toiseen palveluun) tavoittamat järjestötyöntekijät ja paikalliset asukkaat ovat vahvistaneet tytön kuolleen. Asukkaiden mukaan paikalliset heimopäälliköt ovat yrittäneet kätkeä tapahtuman.

Kahdeksanvuotiaan kohtalo ei välttämättä selviä lopullisesti, mutta Jemenistä nousee joka tapauksessa kansainväliseen tietoisuuteen lapsiavioliittoja.

Esimerkiksi _Nojoud, 10 vuotta, eronnut -_kirjassa tyttö kertoo elämästään, kun köyhä perhe lupaa tytön vastoin tämän tahtoa vaimoksi kolmekymppiselle miehelle. Heinäkuussa puolestaan uutisoitiin 11-vuotiaasta Nada al-Ahdalista, joka oli karannut kotoaan, koska hänet haluttiin naittaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 14 prosenttia jemeniläistytöistä avioituu ennen kuin täyttää 15. Alle 18-vuotiaista naimissa on 52 prosenttia.

Joissakin tapauksissa sulhaset ovat jopa vuosikymmeniä morsiamia vanhempia, mutta monesti itsekin vielä alaikäisiä.

Jemeniä hyvin tunteva tutkija Susanne Dahlgren pitää lapsiavioliittojen taustalla "osittain köyhyyttä, osittain tietämättömyyttä ja totaalista koulutuksen puutetta". 

Tutkimusten mukaan taustalla saattaa olla muun muassa se, että halutaan ottaa tytön morsiusrahat perheen elatukseen tai päästä eroon yhdestä ruokittavasta suusta.

- Jos perheen ruokkimisen on tietty määrä rahaa, siinä tehdään valintoja. Vanhemmat kuvittelevat myös tekevänsä lapsen kannalta parhaansa, että hänen kannaltaan toimeentulo on turvattu avioliitossa, Dahlgren kuvaa.

Jemen on yksi maailman köyhimpiä maita. Tammikuussa julkaistusta YK:n tilastosta ilmenee, että 10,5 miljoonaa Jemenin 24 miljoonasta asukkaasta kärsii ruuan puutteesta ja 13 miljoonalla ei ole käytössään puhdasta vettä tai perusviemäröintiä.

Lapsimorsiamet eivät ole pelkästään Jemenin ongelma, vaan vastaavia köyhyydestä ja koulutuksen puutteesta johtuvia lapsiavioliittoja on myös muun muassa Aasiassa ja Afrikassa.

Myös äidit ajavat varhaisia liittoja

Avioliittojen järjestäminen ei ole vain isän asia. Myös äidit jakavat kulttuurissa sitkeästi istuvan ajattelun, että tytöt olisi naitattava nuorena heidän omaksi parhaakseen. Ajatellaan, että tytöt ovat vaarassa, elleivät he ole naimisissa.

- Ettei tule perheelle huolta, tyttöjen neitsyys on vaarassa tai etteivät he joudu raiskatuksi, Dahlgren kuvaa.

Tietämättämyys ja lukutaidottomuus johtaa esimerkiksi siihen, ettei ymmärretä terveysvaikutuksia: 8-vuotias ei kestä yhdyntää.

Tutkija Susanne Dahlgren

BBC:n julkaisemalla videolla (siirryt toiseen palveluun) 11-vuotias Nada syyttää juuri äitiään avioliittokaavailuista:

- Tyydyttääkö se sinua, että minä olisin naimisissa? Tyydyttääkö se sinua? Äiti, hyväksy tämä: en halua sinua. Sinä tapoit unelmani, kaikki unelmani, Nada al-Ahdal sanoo videolla.

Nuorena avioitumisesta seuraa myös kierre seuraavaan sukupolveen.

Tytöt otetaan maaseudulla pois koulusta usein 8–9-vuotiaina esimerkiksi huolehtimaan kodinhoidosta ja nuoremmista sisaruksistaan, joissain tapauksessa myös avioliittoa varten. Koulut jäävät kesken.

- Tietämättämyys ja lukutaidottomuus johtaa esimerkiksi siihen, ettei ymmärretä terveysvaikutuksia: 8-vuotias ei kestä yhdyntää, Dahlgren sanoo.

Lapsiavioliitot ovat Jemenissä tyypillisesti juuri maaseudun ongelma. Sanaan yliopiston tutkimuksen mukaan 70% maaseudulla solmittavista avioliitoista koskee alaikäisiä. Kaupungeissa avioliittoikä on keskimäärin noin 20 vuotta.

- Kaupungeissa olen tavannut vanhempia sukupolvia, jotka ovat menneet 8-vuotiaina naimisiin. Nuoremmista kaupunkilaisista tälläisiä ei löydy.

Järjestöt tekevät valistustyötä

Vuonna 2009 Jemenin parlamentin enemmistö äänesti sekä tyttöjen että poikien avioliiton alaikärajaksi 17 vuotta. Lakia ei kuitenkaan pantu täytäntöön vaikutusvaltaisimman islamilaisen puolueen sisällä syntyneen kiistan vuoksi.

Osa katsoi, että islamilainen laki kieltää avioliiton ikärajan asettamisen. Osa taas muistuttaa, että islamilaisen oikeuden kautta ikäraja on perusteltu.

Islamilaiseen oikeuteen perustuva lainsäädäntö on voimassa kuitenkin myös monissa muissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa. Siitä huolimatta näissä maissa avioliiton alaikärajaksi on laissa määritelty 18 vuotta.

Dahlgren kuitenkin muistuttaa, ettei Jemen ole mikään barbaarinen maa, jossa asiasta ei välitettäisi.

Jemenissä on vilkas nais- ja ihmisoikeusjärjestöjen keskustelu aiheesta muun muassa sanomalehdissä ja blogeissa sekä runsaasti kansalaisjärjestöjä, jotka tuovat lapsiavioliiton vaaroja esille työssään ja pyrkivät vaikuttamaan lainsäädäntöön.

Esimerkiksi Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu jemeniläisaktivisti Tawakkul Karman on puhunut lapsiavioliittoja vastaan. Toiveena oli, että Jemenin presidentin Ali Abdullah Salehin syrjäyttänyt kansannousu olisi tuonut uudet tuulet hallitukseen.

- Jemenin rauhanomainen vallankumous tapahtui, jotta nämä yhteiskunnalliset ongelmat saataisiin korjattua. Se ei tapahtunut vain poliittisten ongelmien ratkaisemiseksi vaan myös yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi, kaikkein tärkeimpänä lapsiavioliitot, Tawakkul Karman on sanonut.

Pelkkä lainsäädäntö ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös riittävät sanktiot lain rikkomisesta. Tärkeintä on kuitenkin valistustyö, Dahlgren korostaa.