EU:n sisäasiain komissaari toivoo Suomen ottavan vastaan lisää pakolaisia Syyriasta

EU:n tiukan viisumikäytännön takia syyrialaisten on lähes mahdotonta päästä EU:hun laillisesti. EU:ssa on vain 45 000 kahdesta ja puolesta miljoonasta syyrialaispakolaisesta.

Ulkomaat
Pakolaisia syömässä ulkosalla viltin päällä
Syyrialaispakolaisia Pohjois-Irakissa 3. syyskuuta.Ceerwan Aziz / EPA

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström toivoo, että Suomi ja muut EU-maat ottaisivat vastaan nykyistä enemmän pakolaisia Syyriasta.

Syyrian sisällissodan jaloista Suomeen on päässyt tänä vuonna vain muutamia kymmeniä ihmisiä. Muiden EU-maiden tavoin Suomi on ottanut vastaan kaikki tänne pyrkineet, mutta EU:n tiukan viisumikäytännön takia syyrialaispakolaisten määrä EU:ssa on jäänyt pieneksi hädänalaisten määrään verrattuna.

Turvapaikkaa esimerkiksi Suomesta voi anoa vasta, kun on rajalla. Matkustaminen EU:n poikki puolestaan ei onnistu ilman viisumia.

– Syyrialaisten on hyvin vaikeaa – ellei suorastaan mahdotonta – päästä EU:hun laillisesti, joten he ovat salakuljettajien armoilla. Voin vain pyytää, että Suomi ja muut maat tekevät yhteistyötä YK:n kanssa ja pyrkivät pelastamaan kaikkein hädänalaisimpia, sanoi maahanmuuttoa koskeneeseen kokoukseen Tampereella osallistunut Malmström.

Suomi ja Ruotsi poikkeavat toisistaan

Syyrian kaksi ja puoli vuotta kestäneen sisällissodan aikana ulkomaille paenneista kahdesta ja puolesta miljoonasta syyrialaisesta EU-maihin on tullut 46 000. Osuus ei ole suuri, Malmström myöntää.

Eniten ovat vastaanottaneet Saksa ja Ruotsi, joka päätti viikko sitten myöntää kaikille syyrialaispakolaisille pysyvän oleskeluluvan. Suomessa oleskelulupa on tilapäinen.

– Ruotsissa, kuten Saksassakin, on vanhastaan syyrialaisyhteisö. Ruotsiin on vuosien varrella muuttanut syyrialaisia sukulaistensa ja maanmiestensä luokse, Malmström selittää naapurimaiden erilaisuutta.

Suurimmat pakolaisjoukot ovat Turkissa, Irakissa, Jordaniassa ja Libanonissa. EU on auttanut Syyrian naapurimaita sadoilla miljoonilla euroilla, jotta pakolaiset saisivat ruokaa, telttoja, lääkkeitä ja muut välttämättömät elämän edellytykset.

– EU:n instituutiot ja EU-maat ovat pakolaiskysymyksessä Syyrian naapurimaiden suurin rahallinen avustaja, Malmström korostaa.