Cosplay-harrastajat haluavat jopa kuulostaa hahmoltaan

Tampereella järjestetään viikonloppuna roolipeli- ja cosplay-tapahtuma. Sekä roolipelaajat että cosplay-harrastajat eläytyvät hahmoonsa kokonaisvaltaisesti.

Kuva: Ville Raikko

Tampereella saattaa törmätä viikonloppuna näyttävästi pukeutuneisiin nuoriin. Tampere-talossa järjestetään roolipeli- ja cosplay-tapahtuma.

Tapahtuma järjestetään kahdeksatta kertaa. Alkuvuosina tapahtuma järjestettiin teknillisellä yliopistolla. Jo ensimmäisellä kerralla osallistujia oli yli tuhat.

Nykyään Tampere-talokaan ei ole riittää tapahtumalle. Osallistujia odotetaan 5 500-6 000.

Animea ja mangaa

Cosplay-harrastuksesta puhutaan silloin, kun japanilaisen populaarikulttuurin harrastajat pukeutuvat hahmoihin, jotka ovat peräisin japanilaisesta animaatiosta eli animesta ja japanilaisesta sarjakuvasta eli mangasta.

Cosplayhin kuuluvat muun muassa lyhyet hameet ja polvisukat, mutta myös mitä erilaisimmat hirviöasut tai näyttävät haarniskat ja miekat.

- Monille ei riitä, että näyttää hahmoltaan, vaan pitää myös kuulostaa hahmolta ja käyttäytyä kuin hahmo, sanoo Tracon8-tapahtuman viestintävastaava Santtu Pajukanta.

Cosplay-harrastajat myös kilpailevat keskenään. Tampereen tapahtumassa järjestetään viikonloppuna cosplayn maailmanmestaruuskisojen Suomen karsinta.

Myös roolipelaajat pukeutuvat näyttävästi

Cosplay-harrastajien lisäksi tapahtumaan osallistuu live-roolipelaajia.

- Myös heidän keskuudestaan löytyy harrastajia, jotka tykkäävät pukeutua näyttäviin asuihin. Heidän asunsa tulevat heidän omasta roolipelitaustastaan. Toisaalta löytyy paljon keskiaikaharrastajia, historian elävöittäjiä, Pajukanta sanoo.

Roolipelissä pelaaja omaksuu jonkin yleensä fiktiivisen hahmon ja eläytyy hahmoon. Hahmojen tarinat syntyvät yleensä pelaajien omasta mielikuvituksesta, mutta ne voivat olla peräisin myös fiktiosta.

- Esimerkiksi Harry Potterin maailmaan sijoittuvat roolipelit ovat melko suosittuja, Pajukanta sanoo.

Tapahtumaa on valmistellut koko vuoden 50 vapaaehtoista. Viikonloppuna paikalla on lisäksi 400 talkoolaista ja 200 ohjelmanjärjestäjää.