1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iso tietomurto paljastui Suomessa - "vaihtakaa salasanat"

Kohteena on ollut pääasiassa keskustelupalstoja ja varastettu on kymmenien tuhansien käyttäjien käyttäjätunnuksia ja salasanoja Suomessa ja ulkomailla.

Kotimaan uutiset
Kuvakaappus cert.fi-sivuston tietomurtovaroituksesta.
Yle

Viestintäviraston tietoturvaviranomainen Cert-fi varoittaa salasanojen tietomurtosarjasta. Sen kohteena on ollut monia suomalaisia ja ulkomaisia verkkopalvelujen palvelimia vuosina 2012 ja 2013. Yhtenä kohteena on ollut STT-Lehtikuvan palvelin. Myös Voice.fi -sivustolla kerrotaan, että verkkosivuille murtauduttiin viime helmikuussa.

Kohteena on ollut pääasiassa keskustelupalstoja ja varastettu on kymmenien tuhansien käyttäjien käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Haltuun on saatu myös luottokorttitietoja ja henkilötunnuksia.

Cert-fi:n tietoturva-asiantuntija Jarna Hartikainen kertoo, että Suomessa kohteena on ollut kymmeniä sivustoja.

- Tämä on nyt ollut poliisilla tutkinnassa ja olemme antaneet poliisille apua tietomurtosarjan selvittämiseksi.

Viestintävirasto on ollut yhteydessä tiedossa oleviin palveluntarjoajiin ja kehottanut niitä ohjeistamaan asiakkaita vaihtamaan vuotaneet salasanat. Viestintävirasto huomauttaa, että asiakkaan kannattaa vaihtaa myös muiden palveluiden käyttäjätunnukset ja salasanat, mikäli samoja on käytetty niissäkin.

- Sitä varten tämä varoitus julkaistiin, että käyttäjiä pyydetään vaihtamaan salasanat ja palveluntarjoajia ohjeistamaan käyttäjiään salasanojen vaihtamisessa. Palveluntarjoajien olisi myös hyvä olla yhteydessä poliisiin, Hartikainen kertoo.

Lue seuraavaksi