1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lähes 40 000 tyttölasta avioituu joka päivä

Alaikäisenä solmitut avioliitot ovat tytöille hengenvaarallisia. Tärkein 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolinsyy kehitysmaissa on raskaudesta ja synnytyksestä johtuvat komplikaatiot.

Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Lapsiavioliitot eivät ole maailmalla mitenkään harvinainen ilmiö. Niitä solmitaan yhä kymmeniä tuhansia joka ikisenä päivänä.

- Tämä on valitettavan yleistä. Pahinta on vielä se, että lapsiavioliitot eivät ole vähentyneet viime vuosina, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Noin 14,2 miljoonaa alaikäistä tyttöä avioituu vuosittain eli 39 000 tyttöä päivittäin. Heistä kolmasosa on alle 15-vuotiaita. Laskennallisesti siis 140 miljoonaa tyttöä on avioitunut vuoteen 2020 mennessä. 50 miljoonaa heistä on solminut liittonsa alle 15-vuotiaina.

- Se on hurja määrä, Hetemäki sanoo.

Lasten avioliittoihin on melko helppo arvella syitä.

- Kun katsoo näitä alueita, missä lapsiavioliitot ovat yleisimpiä, eli Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Etelä-Aasia, niin köyhyys ja naisten asema yleisestikin ovat ne pääsyyt. Morsiamista maksetaan. Varsinkin syrjäseuduilla, missä tätä tapahtuu, ei ole koulutusta. Muuta vaihtoehtoa ei tiedetä edes olevan. Tieto ei ole levinnyt sinne.

Useimmissa maissa lainsäädäntö estää lapsiavioliitot, mutta lakia ei välttämättä noudateta. Lisäksi tytöille saattaa olla eri avioitumisikäraja kuin pojille, mistä YK:n lapsen oikeuksien komitea on huomauttanut useiden maiden johdolle.

Kouluttamattomuudesta noidankehä

Tyttöjen varhainen avioituminen on myös kierre, kun koulunkäynti keskeytyy.

- Nämä lapset osaavat huonosti hoitaa sitten omia lapsiaan. Siitä tulee noidankehä, Hetemäki muistuttaa.

Kaiken lisäksi lapsiavioliitot ovat vaarallisia tyttöjen terveydelle - hengenvaarallisia. Tärkein 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolinsyy kehitysmaissa on raskaudesta ja synnytyksestä johtuvat komplikaatiot. Noin 50 000 tyttöä kuolee vuosittain, Unicef arvioi.

- Lapsen kroppa ei ole tehty synnyttämistä varten, Hetemäki huomauttaa.

Lapsiavioliittoja solmitaan vielä niillä köyhillä alueilla, joilla terveydenhoito on muutenkin heikko.

Tilastot kertovat karua kieltä: Äitikuolleisuudesta paikoin noin 20–30 prosenttia on teiniäitejä.

Alle 15-vuotiaalla äidillä on viisinkertainen riski kuolla synnytyksessä verrattuna 20-vuotiaaseen äitiin. Puolet alaikäisten vauvoista joko syntyy kuolleena tai kuolee vastasyntyneenä.

Lapsimorsiamet joutuvat kokemaan myös perheväkivaltaa kaksi kertaa useammin kuin myöhemmin avioituvat naiset.

15–19-vuotiaat tytöt saavat myös esimerkiksi hiv-tartunnan kahdesta kuuteen kertaan yleisemmin kuin samanikäiset pojat, sillä monet naitetaan itseään vanhemmille, seksuaalisesti kokeneille miehille.

Uutisen tilastolähteinä on käytetty Unicefin ja International Center for Research on Women -järjestön (siirryt toiseen palveluun) tilastoja.