YK:n asetarkastajat luovuttivat Syyria-raporttinsa

Asetarkastajat ovat etsineet todisteita ja analysoineet näytteitä Syyriassa elokuussa tehdystä väitetystä kaasuiskusta. Raportin sisältö julkistetaan myöhemmin maanantaina.

Syyria
Asetarkastajat keräävät näytteitä rakennuksen ikkunasta.
YK:n asetarkastajat keräsivät näytteitä rakennuksista etsiessään todisteita kemiallisten aseiden käytöstä Damaskuksessa elokuun lopulla. Kuva on AUP-uutistoimiston julkaisemalta videolta.AFP / YouTube / Arbeen Unified Press

Väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa tutkineet YK-tarkastajat ovat luovuttaneet raporttinsa YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille. Banin on määrä esitellä tarkastajien raportti YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Tämän jälkeen hän esittelee raportin yleiskokoukselle.

Asetarkastajat ovat etsineet todisteita 21. elokuuta tapahtuneesta väitetystä kemiallisia aseita sisältäneestä hyökkäyksestä Syyriassa.

Ryhmä sai tarkastuksensa Syyriassa päätökseen elokuun lopulla ja YK arvioi tällöin näytteiden analysoimisen vievän pari viikkoa.

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan Damaskoksen lähellä tehdyssä kaasuhyökkäyksessä sai surmansa yli 1 400 ihmistä ja iskussa oli käytetty hermokaasu sariinia.

Lähteet: AP, AFP