1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Woody Allen saa Golden Globen elämäntyöstään

Palkitsijoiden mukaan kukaa ei ansaitse palkintoa paremmin kuin 55 elokuvaa urallaan tehnyt Allen.

Ulkomaat
Woody Allen
Woody AllenGuido Montani / EPA

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Woody Allen palkitaan elämäntyöstään Golden Globe -palkinnolla. Palkinnon myöntävä Hollywood Foreign Press Association sanoo, että kukaan ei ansaitse palkintoa paremmin kuin 77-vuotias Allen.

HFPA:n mukaan Allenin panos elokuva-alalle on ollut ilmiömäinen ja hän on kansainvälinen aarre. Allen on paitsi ohjaaja, myös näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja, säveltäjä ja muusikko.

Allen on tehnyt kaikkiaan 55 elokuvaa. joista kaksi on voittanut elokuva-alan arvostettuimpiin palkintoihin kuuluvan Golden Globe. 11 on ollut ehdolla.

Palkinnon saivat vuonna 1985 Kairon purppuraruusu ja vuonna 2012 Keskiyö Pariisissa. Allenin uusin elokuva on tänä vuonna ilmestynyt Blue Jasmine.

Golden Globe -palkinnot jaetaan tammikuussa. Ensimmäisen elämäntyöpalkinnon sai vuonna 1952 Cecil B. DeMille, ja palkinto on nimetty hänen mukaansa. Palkittujen joukossa ovat myös muun muassa Walt Disney, Henry Fonda, Paul Newman, Steven Spielberg, Robert De Niro ja viime vuonna palkinnon saanut Jodie Foster.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi