Gaza kärsii salakuljetustunneleiden tuhoamisesta

Egyptin armeija yrittää tuhota mm. aseiden ja taistelijoiden salakuljetuksen laskemalla Gazan tunneleihin vettä. Pahiten tästä kuitenkin kärsivät Gazan lähes kaksi miljoonaa asukasta.

Ulkomaat
Kaksi miestä hämärässä tunnelissa.
Palestiinalaisia miehiä kuljettamassa tarvikkeita Gazan ja Egyptin yhdistävässä tunnelissa.Ali Ali / EPA

Egyptistä Gazan kaistaleelle kulkevissa salakuljetustunneleissa tunnelmat olivat synkät. Egyptin armeija on päästänyt tunneleihin vettä katkaistakseen salakuljetuksen.

- Vesi lopettaa työmme, sulkee kaikki tunnelit ja vie elinkeinomahdollisuuksia Gazasta. Tämä tunneli tarjoaa töitä yli 14 työläiselle, nyt heille ei ole tulolähteitä, tunneleissa työskentelevä Abu Sareh valitti.

Salakuljetustunneleissa Gazaan kulkee aseita ja taistelijoita, mutta niiden merkitys Gazan siviilitaloudelle on valtaisa: tunnelien kautta toimitetaan arviolta jopa puolet Gazassa tarvituista perushyödykkeistä ja suurin osa polttoaineesta sekä rakennustarvikkeista.

Tunnelien tuhoaminen kurjistaa entisestään Egyptin ja Israelin välissä olevan Gazan kituvaa taloutta ja 1,8:aa miljoonaa asukasta.

Rajavalvontaa kiristetty

Myös laillinen Rafahin rajanylityspaikka Egyptistä Gazaan on ollut suljettuna.

Saudi-Arabiassa asuva palestiinalaismies Mohammed Hamdan kertoi rajalla yrittäneensä päästä Gazaan jo kymmenen päivän ajan, mikä merkitsee menetettyjä työpäiviä eikä hän ole voinut edes viedä lapsiaan kouluun.

Rajavalvonnan kiristämisen taustalla on egyptiläisten islamistitaistelijoiden aktivoituminen, Siinain niemimaan kireä turvallisuustilanne ja toisaalta Egyptin armeijan kampanja vallasta syrjäytettyä Muslimiveljeskuntaa vastaan.

Egyptin johto on käyttänyt propagandassaan Hamasia lyömäaseena syrjäytettyä presidenttiä Muhammad Mursia vastaan. Egyptin valtiollinen televisio on syyttänyt, että Gazan kaistaletta hallitsevan islamistisen Hamasin sotilaallinen siipi olisi kouluttanut egyptiläisiä islamisteja pommi-iskujen tekemiseen.

Hamas kiistää syytökset

- Me tuomitsemme nämä raportit ja lausunnot. Niiden tarkoitus on kääntää katse pois Egyptin kriisistä, jatkaa vihanlietsontaa Hamasia vastaan ja peitellä Gazaan kohdistuvaa piiritystä erityisesti Rafahin rajanylityspaikan sulkemisen ja useiden tunnelien tuhoamisen jälkeen, Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoi.

Egyptin Muslimiveljeskunnan syrjäyttäminen vallasta oli paha takaisku Hamasille, kun samaan aikaan järjestön suhteet shiialaisiin liittolaisiin Iraniin ja Libanonin Hizbollah-järjestöön ovat kärsineet Hamasin ilmaistua tukeaan Syyrian kapinallisille.

Lähteet: Reuters