Marjayritys: Thaipoimijoiden lentoja oli pakko aikaistaa viisumirikkomuksen takia

Yrityksen johtaja ihmettelee puheita takuupalkasta. "Se olisi verollista."

Kotimaa
Kari Jansa
Ber-Ex Oy:n toimitusjohtaja Kari Jansa murehtii vaikeuksia osan poimijoista kanssa.Kaisu Jansson / Yle

Marjanpoimintayritys Ber-Ex:n toimitusjohtaja Kari Jansa on tyrmistynyt thaipoimijoiden väitteistä, joiden mukaan yritys painostaa poimijoita ja loukkaa heidän ihmisarvoaan.

Poimijoiden nimissä lähetettiin lauantaina tiedote, jossa arvosteltiin marjanpoimintayritystä, joka yritti saada poimijoita lähtemään maasta aiottua aikaisemmin. Ber-Ex järjesti liput 25 poimijalle lennolle tälle lauantaille.

Jansan mukaan yrityksellä oli velvollisuus aikaistaa lentoja, koska poimijat syyllistyivät viisumirikkomukseen. Jansan mukaan thaimaalaiset ovat marjanpoimintaviisumilla.

- Jos he kieltäytyvät marjanpoiminnasta, silloin meidän on aloitettava toimenpiteet poimijan kotiuttamiseksi. Tämä on ulkoministeriön ohje.

- Kuka maksaa sitten uudet lentoliput poimijoille? En minä ainakaan, sanoo Jansa.

Rahaa poimituista marjakiloista

Jansa on ihmeissään puheista, joiden mukaan poimijoille tulisi maksaa palkkaa. Hänen mukaansa poimijoille maksetaan poimituista marjakiloista. Tulo on verotonta.

- Jos maksettaisiin palkkaa, siitä menisi heti vero. Palkanmaksu kuuluu peltopuolelle, ei metsämarjapuolelle.

Jansan mukaan kiistaan joutunut ryhmä ei ole saanut poimittua marjoja. Poimijat ovat valittaneet, ettei marjoja ole. Jansa toteaa, että samaan aikaan toiset ovat kuitenkin saaneet poimittua samoilta alueilta satakin kiloa marjaa päivässä.

Hän epäilee, ettei osalla poimijoista ole ollut edes tarkoitusta tulla poimimaan marjoja vaan hakemaan jonkinlaista takuupalkkaa.

- Ei Suomessa voida tästä takuupalkkaa maksaa, se olisi veronalaista tuloa. Jos metsämarjanpoiminnasta alettaisiin maksaa veroa, moni ei pääsisi omilleen.