Kiinan ulkoministeri: USA:n ja Venäjän sopu auttaa vähentämään Syyria-jännitteitä

Lauantaina tehdyn sopimuksen mukaan Syyrian hallinnolla on viikko aikaa toimittaa täydellinen ja yksityiskohtainen lista kemiallisista aseistaan. Kemialliset aseet on tuhottava vuoden 2014 puoliväliin mennessä.

Syyria
Ulkoministerit Laurent Fabius ja Wang Yi tapaavat Pekingissä
Ulkoministerit Laurent Fabius (vas.) ja Wang Yi tapasivat Pekingissä sunnuntaina.Wang Zhao / EPA

Kiinan ulkoministeri kiitteli Yhdysvaltojen ja Venäjän lauantaina saavuttamaa sopua siitä, miten Syyrian kemiallisten aseiden kanssa tulisi menetellä.

- Tämä yhteisymmärrys mahdollistaa jännitteiden vähentämisen Syyria-kysymyksessä, ulkoministeri Wang Yi sanoi tapaamisessa Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen kanssa sunnuntaina.

Fabius kutsui Yhdysvaltojen ja Venäjän sopimusta merkittäväksi askeleeksi eteenpäin ja sanoi, että Syyrian suhteen on tehtävä tärkeitä päätöksiä.

- Meidän on edettävä tämän sovun pohjalta, Fabius linjasi.

Sopu Syyrian kemiallisista aseista syntyi lauantaina Genevessä kolmipäiväisissä neuvotteluissa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin välillä.

Sopimuksen mukaan Syyrian hallinnolla on viikko aikaa toimittaa täydellinen ja yksityiskohtainen lista kemiallisista aseistaan. Syyrian on päästettävä YK:n tarkkailijat maahan viimeistään marraskuussa ja kemialliset aseet on tuhottava vuoden 2014 puoliväliin mennessä.

Kiina on yhdessä Venäjän kanssa estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmia, joilla on vaadittu toimia Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Ranska sen sijaan on vaatinut Yhdysvaltojen rinnalla sotilaallisia toimia rangaistukseksi Syyrian väitetystä kaasuiskusta. Useat tahot ovat syyttäneet iskusta Syyrian hallintoa.