Äärioikeistolaisen kansallismielisyyden nousu näkyy Venäjällä

Viime kuukausien aikana maassa on järjestetty siirtolaisvastaisia mielenosoituksia ja poliisi on kiristänyt otteitaan siirtolaisia vastaan.

Ulkomaat
Venäläiset äärikansallismieliset nuoret marssivat Moskovassa vappupäivänä.
Venäläiset äärikansallismieliset nuoret marssivat Moskovassa vappupäivänä 2012.Juri Kochetkov / EPA

Venäjällä äärioikeistolainen kansallismielisyys on nousussa ja tämä näkyy muun muassa siirtolaisvastaisina mielenosoituksina. Myös poliisi on kiristänyt otteitaan siirtolaisia vastaan.

Laitonta siirtolaisuutta vastaan taistelu oli myös yksi viimeviikkoisten Moskovan pormestarinvaalien keskeisistä teemoista.

Venäjän opposition keulakuvaksi noussut Aleksei Navalnyi on tullut Suomessa tunnetuksi valtapuolueen kriitikkona – kotimaassa hänet tunnetaan myös kansallismielisistä lausunnoistaan.

– Navalnyin maltillinen kansallismielisyys oli yksi syy, miksi hän menestyi vaaleissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Arkady Moshes.

Navalnyi tosin ei ollut ainoa, lähes kaikki muutkin ehdokkaat kampanjoivat laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Mielipidemittauksen mukaan yli 70 prosenttia pitää maahanmuuttoa huonona asiana ja yli puolet kannattaa siirtolaislakien kiristämistä.

– Kansallismielisyys on mielialana nousussa Venäjällä, sanoo Moshes.

Hänen mukaansa siirtolaisten nopeasti kasvanut määrä on saanut ihmiset närkästymään, eikä valtio ole auttanut tilanteen ratkaisussa.

Siirtolaisissa myös oman maan kansalaisia

Siirtolaisia on Venäjällä paljon, työvoimasta jopa yli 10 prosenttia. Siirtolaiset tulevat pääosin entisistä neuvostomaista, Keski-Aasiasta ja Kaukaasiasta ja tekevät tyypillisimmin matalapalkkaisia töitä, luovat lunta ja ajavat taksia.

Joukkoon luetaan myös esimerkiksi tsetseenejä ja dagestanilaisia, vaikka he ovat Venäjän kansalaisia.

Vaikka väkivallantekoja tapahtuu, tutkija ei pidä äärioikeiston nousua suurena uhkana. Äärioikeistolaisten järjestöjen toimintaa rajoitetaan, ja ne ovat edelleen melko hajanaisia.

Arkady Moshes pitääkin huolestuttavaa sitä, että siirtolaisista puhuminen on vallannut poliittisen kentän.

– Pitäisi puhua siitä, miten valtio toimii eikä vain siirtolaisuudesta ongelmana, Moshes sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, ettei Venäjän johto puutu tilanteeseen juurikaan ennen Sotshin olympialaisia ensi talvena.