1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättiurakka Costa Concordian nostamiseksi alkaa aamulla

Historian suurimman nosto-operaation arvioidaan maksavan 830 miljoonaa euroa. Työstä vastaavan johtajan mukaan alus on nostettava nyt, sillä runko ruostuu kovaa vauhtia.

Ulkomaat
Journalisteja seuraamassa Costa Concordian nostoyrityksen valmistelua.
Journalisteja seuraamassa Costa Concordian nostoyrityksen valmistelua 15. syyskuuta 2013.Andreas Solaro / AFP / Lehtikuva

Risteilyalus Costa Concordian nostaminen aloitetaan aamupäivällä Giglion saaren edustalla. Operaatio kestää kokonaisuudessaan ensi vuoden puolelle, jolloin alus aiotaan hinata telakalle purettavaksi.

Aluksi työntekijöiden haasteena on kammeta Costa Concordia pystyasentoon. Tämän jälkeen se on saatava kellumaan, minkä jälkeen hinauksen valmistelu voi alkaa.

Näin isoa alusta ei ole yritetty nostaa koskaan aiemmin. Nostamisesta vastaava ryhmä arvioi, että pystyyn kääntämiseen saattaa kulua 12 tuntia.

Operaation johtajan Nick Sloanen mukaan Costa Concordian 290-metrinen, ruostuva runko heikkenee jatkuvasti. Tämän vuoksi se ei välttämättä enää kestäisi talven yli.

Toistaiseksi projektiin on uponnut yli 600 miljoonaa euroa. Yksi kustannuksista vastaavista vakuutusyhtiöistä ennakoi, että kokonaissumma nousee 830 miljoonaan euroon.

Costa Concordia on maannut kyljellään Gigilion edustalla tammikuusta 2012. Tuolloin risteilijä ajoi karille ja kellahti kumoon, minkä seurauksena 32 ihmistä kuoli. Kaikkiaan matkustajia oli yli 4 200.

Aluksen kapteeni Francesco Schettino on oikeudessa syytettynä onnettomuudesta. Lisäksi Costa Crociere -varustamoa vastaan on nostettu useita siviilikanteita.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi