1. yle.fi
  2. Uutiset

"Laulavan norpan ääntely johtuu hengityselinongelmista"

Norppauimari Kimmo Ohtonen selvittää parhaillaan Puumalan Viljakansaaressa kesiään viettävän ”laulavan norpan” tarinaa. Norpan laulu on paljastunut sairaudesta johtuvaksi. Ohtonen arvelee norpan olevan naaras eikä koiras, kuten tähän saakka on luultu.

luonto
Kimmo Ohtonen on palannut Saimaalle syksyn 2012 norppauinnin jälkeen.
Mari Bonnor / Yle

Norppauinnin jälkeenkin Kimmo Ohtonen on vieraillut Saimaalla säännöllisesti. Hän kuvaa Puumalan Viljakansaaressa majailevaa ”laulavaa norppaa” tai Melu-Eetua, kuten paikalliset eläintä kutsuvat.

Ohtosen tavoitteena on selvittää norpan tarina TV1:n Puoli Seitsemän -ohjelmaa varten.

- Olen yrittänyt selvittää yksilön matkaa ja sitä, miksi se pitää tätä ääntä. Se tiedetään jo, että ääni johtuu sairaudesta, että sillä on joku hengityselinongelma, jonka takia se hinkuu. Siksi sitä kutsutaan laulavaksi norpaksi.

Onko Melu-Eetu sittenkin Melu-Eeva?

Norppa uiskentelee kesät Viljakansaaressa asuvien Risto ja Pirjo Erosen rannassa. Heidän mukaansa norppa on palannut paikalle jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tulevana talvena Kimmo Ohtonen aikoo seurata, mihin norppa lähtee.

- Kesän aikana opin, ettei se ole välttämättä Eetu vaan Eeva, naaras. Onko se kenties lisääntyvä naaras?, Ohtonen pohtii.

Tähän aikaan vuodesta norpat syövät muikkuja ja keräävät rasvakerrosta talvea varten. Helmikuussa naaraat synnyttävät poikaset. Norppakanta on ollut kasvussa jo parin vuoden ajan.

- Vaikka kanta on yhä pieni, niin se on menossa oikeaan suuntaan. Tunnelin päässä on valoa, ja se on iso tunnustus ihmisten tekemälle suojelutyölle, sanoo Ohtonen.

Ohtonen kehottaa taistelemaan luonnon puolesta

TV1:ssä pyörii parhaillaan kymmenosainen sarja Ulos luontoon!, jossa Kimmo Ohtonen ja Minna Pyykkö kiertävät ympäri Suomen tapaamassa luontoharrastajia ja tutustumassa eläinmaailman ihmeisiin.

Ohtoselle on tärkeää kannustaa ihmisiä pitämään huolta omasta lähiympäristöstään.

- Asutaan me kaupungissa tai luonnossa, niin me otetaan aina luonnosta paljon, halusimme tai emme. Jokainen voi miettiä, että mitä voin antaa takaisin. Se voi olla jotain pientäkin. Luonnon puolesta pitää pystyä taistelemaan ja vaikuttamaan.

- Norppauinnista opin sen, että yhden ihmisen teoilla on merkitystä. Joissain asioissa suuremmat voimat jyllää, mutta se ei ole mikään peruste sille, että meidän ei pitäisi tehdä mitään. Kun yksi tekee ja toiset innostuu, niin yhtäkkiä siellä on sata tai tuhat ihmistä tekemässä ja toimimassa, Ohtonen sanoo.

Lue seuraavaksi