Jari Tervo: Heinäluoma johtaa pimeyden voimia

Kun Urpilaisen kannattajat paisuttavat kulissipuuhailunsa myyttisiin mittoihin, he tahallaan hämärtävät valmiiksi epäselvää asiaa, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Eduskunnan demaripuhemies Eero Heinäluoman silmät ovat punaiset, aatteenpunaiset. Hän on valmistautunut korkeisiin tehtäviinsä perusteellisesti.

Hän on Tylypahkan historian kenties paras oppilas. Ammatikseen hän johtaa pimeyden voimia. Hän on lojaali vain itselleen.

Tätä mieltä ovat demareitten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kannattajat Heinäluomasta.

He nimittelivät Heinäluomaa hallituksen rakenneuudistus- ja tupopaketin taustahääräilyissä Voldemortiksi. Hän on kirjailija J.K. Rowlingin keksimä paha velho. Hän on ihanan Carl Haglundin verivihollinen. Anteeksi, ihanan Harry Potterin verivihollinen.

Helsingin Sanomain laajassa taustaselvityksessä Urpilaisen kannattajat kutsuvat itseään lojalisteiksi. He ovat siis uskollisia, ja tässä tapauksessa nimenomaan puoluejohdolle.

Heihin kuuluvat muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ja kansanedustaja Mikael Jungner.

Lojalisti kuulostaa suoraselkäiseltä, lojaalilta. Kun ihminen pääsee itse luonnehtimaan itseään, tittelistä tahtoo tulla komeansorttinen.

Kaikki nämä armolahjat ovat olleet täydessä hyväksikäytössä, kun demaripuolueen linjariitaa yritetään saada näyttämään hyvän ja pahan ikuiselta taistelulta.

Historian valossa lojalistit eivät aina ole vaikuttaneet moraalisesti pelkästään korkeatasoisilta. Amerikan vallankumouksessa lojalistit olivat uskollisia siirtomaaherran, Britannian, kruunulle.

Nyky-Suomeen sovellettuna uskollisuus kruunulle tarkoittanee valtiovarainministeriön alamaisuutta.

Voldemortin nimi johtuu ranskasta ja se tarkoittaa ”kuoleman lentoa” tai ”kuoleman varkautta”.

Voisi kuvitella, ettei tällaisella miehellä ole tukiryhmää, joka järjestää poliittisessa järjestötyössä aina tärkeitä rantakalailtoja tai seisoo räntäisellä aukiolla tyrkyttämässä punaisia ruusuja.

Mutta kyllä Voldemort sai kannatusta jättiläisten, ihmissusien ja ankeuttajien joukossa.

Heinäluomalaisista Antti Lindtman on lähes kaksimetrinen, mutta kaukana kuitenkin jättiläisestä.

Maarit Feldt-Rantaa, Jukka Gustafssonia, Sirpa Paateroa ja Tuula Väätäistä en kutsuisi ihmissusiksi. Mutta ankeuttajan arvonimi sopii kyllä nykydemareille hyvin.

Demarikirjailija Arvo Salon mukaan poliitikoilla esiintyy muuta väestöä tiheämmin neljää sielullista sairautta: narsismia, megalomaniaa, grandiositeettia ja paranoiaa.

Kyllä ihmisen päälle lankeaa wattitolkulla pyhimyskehän valoa, kun hän sentään pelastaa puoluetta kuolonsyöjiltä.

Kaikki nämä armolahjat ovat olleet täydessä hyväksikäytössä, kun demaripuolueen linjariitaa yritetään saada näyttämään hyvän ja pahan ikuiselta taistelulta. Eihän se sitä ole.

Kun Urpilaisen kannattajat paisuttavat kulissipuuhailunsa myyttisiin mittoihin, he tahallaan hämärtävät valmiiksi epäselvää asiaa.

Mielikuvataistelun sillä saattaa voittaa, varsinkin kun on pohjaa, mille rakentaa. Television piirrosarjassa Heinäluoma oli jo Don, siis mafiamies.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on ottanut johtamansa puolueen nyt tiukkaan syleilyyn. Hänen kerrotaan laittaneen likoon koko poliittisen uransa runnoessaan kasaan hallituksen rakenneuudistuspakettia.

Kyllä ihmisen päälle lankeaa wattitolkulla pyhimyskehän valoa, kun hän sentään pelastaa puoluetta kuolonsyöjiltä.

Asian voi sanoa myös yksinkertaisemmin: sosiaalidemokraattinen puolue otti pari pitkää loikkaa oikealle.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija