1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sofia Vikman: Kokoomusnuorten tavoiteohjelma flirttailee rasismin kanssa

Kokoomuksen Nuorten Liiton viime viikolla julkaisema tavoiteohjelma herätti keskustelua Tampereen Radion studiossa, kun vierekkäin istuivat kokoomuksen Sofia Vikman ja vasemmistoliiton Anna Kontula. Molemmat tuomitsevat KNL:n linjaukset.

Sofia Vikman. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kokoomuksen Nuorten Liitto pääsi viime viikolla otsikoihin julkaistuaan radikaalin tavoiteohjelmansa, jossa vaadittiin muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisen sallimista. 

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman ei allekirjoita puolueensa nuorisojärjestön ajatuksia.

- On selvää, että nuorisojärjestöjen rooli on aina ollut olla hieman emopuoluettaan radikaalimpi. Tässä nimenomaisessa tapauksessa on kuitenkin selvästi ylitetty rajat, joita ei saa ylittää. KNL:n tekemät avaukset eivät pohjaudu kokoomuksen arvoihin. On esimerkiksi vaikea ymmärtää, mistä kumpuaa vaatimus, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitäisi sallia.

Vikmanin mukaan nuorisojärjestöt ovat ajan mittaan olleet myös edelläkävijöitä, mutta hän ei näe nyt julkaistulle tavoiteohjelmalle tulevaisuutta.

- Tässä on nyt ilmassa flirttailua rasisimin kanssa. Tavoiteohjelma on yhtä vahva kuin sen heikoin kohta, ja tällainen ylilyönti vie uskottavuutta koko ohjelmalta. Olen erityisen pahoillani siitä, että monien kokoomusnuorten, jotka eivät allekirjoita tavoiteohjelmaa, ajatukset ovat jääneet kuulematta.

Nuorten tehtävä on räväyttää

Vikmanin kanssa Tamperen Radion studiossa vieraillut vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sanoo näkevänsä tiettyä jatkumoa kokoomuksen emopuolueen ja heidän nuorisojärjestönsä välillä.

Nuoret pitää ottaa vakavasti, sillä monet heistä ovat tulevaisuuden päättäjiä ja vaikuttajia.

Anna Kontula

- Vaikka kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei tietenkään ole kokoomuksen ohjelmassa, tekee moni vanhemman polven kokoomuspoliitikko ylipäätään politiikkaa, joka asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja jossa on vahva maahanmuuttoa epäilevä sävy.

Kontula on Vikmanin kanssa samaa mieltä siitä, että nuorisojärjestöjen pitää sanoa sanottavansa räväkästi.

- Nyt kokoomusnuoret ovat ehkä hiukan karnevalisoineet asiaa, ilmeisesti he eivät itsekään allekirjoita kaikkea juuri sillä tavalla kuin ohjelmassa sanotaan. Kautta historian nuorisojärjestöjen tehtävä on kuitenkin ollut ravistella järjestelmää. Nuoret pitää ottaa vakavasti, sillä monet heistä ovat tulevaisuuden päättäjiä ja vaikuttajia. Se, mitä he sanovat nyt, on jossakin muodossa päivänpolitiikkaa 20 vuoden päästä.