Hyppää sisältöön

Tutkijat: Otsonikerros palautuu ehkä 50:ssä vuodessa

Ylipalautuminen on mahdollista, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkija.

Asiantuntijat arvioivat otsonikerroksen palautuvan ennalleen noin vuonna 2050. Etelämantereen osalta ei olla yhtä toiveikkaita, siellä otsonikerroksen uumoillaan palautuvan 2070-luvulla. Yleensä otsonimäärää verrataan 1980-luvun tasoon.

- Nykymallien mukaan ylipalautuminen on mahdollista, otsonia voi olla tulevaisuudessa enemmän kuin ennen, ryhmäpäällikkö, tutkija Leif Backman Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Yläilmakehän otsonia tuhoavien aineiden käyttöä on vähennetty paljon sitten vuoden 1989, jolloin kansainvälinen sopimus niiden käytön rajoittamisesta tuli voimaan. Otsonikerroksen ohentumisesta johtuu muun muassa Auringon ultraviolettisäteilyn voimistuminen Maassa.

Suomalaisten työ keskeistä otsonitutkimukselle

Viime vuonna mykistyneessä Envisat-satelliitissa kulki suomalais-ranskalaisena yhteistyönä syntynyt Gomos-mittalaite. Satelliitin kohtalo oli takaisku, mutta mittalaitteen keräämät tiedot ovat keskeisiä, kun arvioidaan otsonikerroksen tulevaisuutta. Gomosin avulla saatiin profiileja ilmakehästä vuosikymmenen ajan.

- Se mittasi kaasupitoisuuksia eri korkeuksissa, otsoni on niistä tärkein, kertoo ryhmäpäällikkö Johanna Tamminen Ilmatieteen laitokselta.

Kyseessä oli ainutlaatuinen mittausmenetelmä: laite hyödynsi tähtien, ei Auringon, valoa. Se mahdollisti pitkien aikasarjojen saamisen. Kun Gomosin tiedot yhdistetään esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mittauksiin, saadaan 30 vuotta tutkimustuloksia.

Tällä viikolla Ilmatieteen laitos isännöi 40:n otsonitutkijan kokousta. Tapaamisessa on tarkoitus koota yhteen otsonitietoutta.

- Erilaiset mittasarjat kertovat samaa viestiä, nyt niitä vertaillaan huolella, analysoidaan pitkiä aikasarjoja, Tamminen kuvailee. 

Kytköstä ilmastonmuutoksen ja otsonikadon välillä tutkitaan. Muutoksen arvioidaan pahentavan otsonikatoa.

- Pitkät aikasarjat ovat tärkeitä, kymmenen vuotta ei riitä. Esimerkiksi Auringon aktiivisuus on huomioitava, Tamminen painottaa.

Kansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää vietetään tänään maanantaina, jolloin tulee kuluneeksi 26 vuotta Montrealin pöytäkirjan allekirjoittamisesta. Sopimuksella sovittiin pyrkimyksistä vähentää otsonikatoa aiheuttavien aineiden kuten klooriyhdisteiden valmistusta ja käyttöä. Etelämantereen otsoniohentuma havaittiin 1985.

.
.