1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordian hylyn nosto alkoi

Kovat tuuli lykkäsi nostoyritystä pari tuntia. Risteilyaluksen pitäisi olla pystyasennossa iltaan mennessä.

Ulkomaat

Risteilyalus Costa Concordian nostoyritys on alkanut. Giglion saaren rannassa Italiassa makaavan hylyn nostaminen oli määrä aloittaa maanantaina aamuseitsemältä, mutta huono sää lykkäsi töitä aamupäivään.

Costa Concordialla on pituutta 290 metriä. Näin isoa alusta ei ole yritetty nostaa koskaan aiemmin, joten pelastajilta puuttuu kokemusta.

Operaatio on onnekkaimmillaankin ohi vasta ensi keväänä.

Työn hankaluutta lisää se, että runko on ruostunut hauraaksi aluksen maattua meressä yli puolitoista vuotta. Mahdollisen murtumisen varalta alue on ympäröity vuotoa imevillä puomeilla. Öljy aluksesta poistettiin pian turman jälkeen, mutta tankeissa on käymälä- ja muuta jätevettä.

Suunnitelmien mukaan alus yritetään kammeta takaisin pystyasentoon rungon ympärille kiinnitettyjen ketjujen avulla. Työn ennakoidaan etenevän kolmen metrin tuntivauhtia ja valmistuvan 12 tunnissa.

Seuraavaksi hylky on kellutettava irti riutasta, ennen kuin voidaan alkaa valmistella hylyn hinausta telakalle. Talvella hinaukseen ei ryhdytä, sillä talvimyrskyt lisäävät liiaksi riskiä. Siten operaatio on onnekkaimmillaankin ohi vasta ensi keväänä.

Oikeudenkäynnit jatkuvat

4 200:ta risteilymatkustajaa ja miehistön jäsentä kuljettanut Costa Concordia kaatui kyljelleen tammikuussa 2012 yrittäessään Giglion ohi liian läheltä rantaa. Onnettomuudessa kuoli 32 ihmistä.

Kapteeni Francesco Schettino on oikeudessa syytettynä väärän reitin valinnasta ja alukselta pakenemisesta. Lisäksi Costa Concordian varustamoyhtiötä vastaan on nostettu useita siviilikanteita.

Lue seuraavaksi