Karunan lotan tarina koskettaa yhä

Kylämatka on kylien omista tarinoista ja omasta väestä koottu teatteri, jolla vahvistetaan kyläläisten yhteenkuuluvuutta. Kylämatkoja on esitetty kolmen vuoden ajan EU:n rahoituksella. Nyt hankekausi on päättymässä.

kulttuuri
Kylämatkanäytelmän lotat katsovat kiikareilla tähystystornista.
Varsinais-Suomen kunnat etsivät parhaillaan uutta rahoitusta Kylämatkateatterin turvaamiseksi.

Karunan ilmavalvontalotan tekemä hälytys meni Turussa kuuroille korville. Postitaloa pommitettiin ja kymmeniä kuoli. Sodanaikainen tapahtuma nosti kyyneleet silmään, kun se esitettiin kyläläisten esittämänä teatterina. Loppuunmyyty kylämatka kulkee Sauvosta Karunaan.

Kylämatkan juuret ovat 2005 syntyneessä muisteluteatterissa. Turun kulttuuripääkaupunkivuonna idea paisui EU-rahoituksen myötä kylämatkaksi. Kylien tarinoita on kertynyt yli 40 tarinailloissa ja väkeä haastattelemalla.

- Tämän kesän tarinoita alettiin kerätä keväällä ja keräämistä jatkettiin kesän mittaan tarinailloissa, Sauvon kylämatkan ohjannut Venla Luoma sanoo.

Minkälaista elämää vietettiin Asserin verstaalla? Toiko kieltolaki vipinää Karunaan? Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaus Sauvon-Karunan kylämatkalla. Luoman mukaan huomaa selvästi, että katsojat löytävät paljon tartuntapintoja kylämatkan tarinoista.

- Palaset on koottu sauvolaisten ja karunalaisten muistojen arkuista. Jotkut ovat kylien legendoja ja huhupuheita, jotkut taas kyläläisten henkilokohtaisia muistoja, kertoo Luoma.

Omasta väestä koottua teatteria

Kylämatkoja on järjestetty tänä vuonna neljässä paikassa. Näyttelijät ovat paikallisia ja osa ensikertalaisia. Niin myös tänäkin kesänä Sauvossa, Venla Luoma iloitsee.

- Sellainen periaate meillä on ollut, että kaikki joilla on halua, saa tulla mukaan. Kokemusta ei tarvitse olla tai kolunnut lavoja pitkään ollakseen hyvä tai tarpeellinen tässä tiimissä.

Monen sortin rakennemuutosten aallokossa kylien oman identiteetin kasvattaminen on koettu hyväksi lääkkeeksi itsetunnolle. Luoma pitää hanketta erittäin tärkeänä kyläläisille.

- Enemmän ja enemmän tuntuu siltä, että tämä ei ole vain esiintyjien matka, vaan koko kylän matka, kuvailee Luoma.

Kylämatkoja on tehty nyt kolme vuotta eri puolilla Varsinais-Suomea EU:n tuella. Hankejakso on nyt päättymässä, joten kylämatkat pitää siirtää uusille harteille. Kylätarina uhkaa päätyä tiensä päähän, jos uutta rahoitusmallia ei saada kasattua kokoon.

- Tavoitteena alunperinkin oli se, että tuotantovastuu siirtyisi vähitellen kylille itselleen, jota onkin tapahtunut jo. Nyt on tarkoitus laittaa kaikki korret kekoon, jotta saataisiin jatkoa kylämatkoille kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa se on pyörinyt ja ennen kaikkea saada tätä ilosanomaa levitettyä muuallekin, sanoo Luoma.