Simopäivän satona jättipottu ja lupauksia lisätuulivoimasta

Yle Perämeri vierailee kaikissa Meri-Lapin kunnissa tämän ja ensi viikon aikana. Radion päivälähetys teemoittuu aina kyseessä olevan kunnan asioilla. Retkeily alkoi maanantaina kuuluvuusalueen eteläisimmästä kolkasta, Simosta.

Kuva: Laura Holappa / Yle

Simon linja-autoaseman liepeille kasattu Yle-teltta toimii tapahtumien keskiössä. Koko päivälähetyksen ajan teltalle voi tulla tervehtimään tuttuja ääniä, turisemaan mukavia tai antamaan kipakkaa palautetta.

Radio Perämeren iskuryhmä sai aamupäivän aikana ihmetellä muun muassa simolaisen Pertti Pöntysen löytämää jättipottua, joka painoi rapiat 800 grammaa.

Ydinmyllyistä tuulimyllyihin

Simossa ei jääty haikailemaan menetetyn ydinvoiman perään, vaan katseet on käännetty tuulivoimaan, sanoo kunnanjohtaja Esko Tavia. Kunnanjohtajan mukaan kuusi voimalaa on valmiina ja neljää rakennetaan.

-Yleiskaava ja ympäristövaikutusten ensiarviointi on käynnissä. Kaksi vahvaa toimijaa, Tuuliwatti Oy ja Rajakiiri Oy, ovat hankkeillaan mukana, muistuttaa Tavia.

Tietokonejättien konesaleja?

Karsikon ydinvoimakaava muuttunee lähivuosina ehkä jopa sadan tuulimyllyn voimapuistoksi, mutta kunnanjohtaja näkisi siellä mieluusti myös maailmanlaajuisten tietotekniikkajättien serverihalleja.

Tavian mukaan kuntaan on tullut parikin kyselyä konesalien rakentamisen mahdollisuudesta. Tavia pitää Karsikkoa tarkoitukseen erinomaisena alueena, sillä siellä on lainvoimainen kaava, joka mahdollistaa teollisuusrakentamisen.

Tavian mukaan Karsikon kaavoista puretaan ydinvoimalainsäädännön vaatimat suoja-alueet. Muutostyö alkaa syksyllä.

Tiistaina Täiköntorilla Kemissä

Simon jälkeen Yle Perämeren kenttätoimitus on tiistaina Täikön torilla Kemissä.

Yle-lippu siirtymässä Simosta kohti Kemiä. Lipunkantajana Riikka Rautiainen. Kuva: Jari Vesa / Yle

  Keskiviikkona on Keminmaan vuoro.

Seuraavan viikon alussa maanantaina lähetys tulee Tervolasta ja tiistaina Ylitorniolta. Kuntakierroksen päättää Torniosta kajahtava keskiviikon 25. syyskuuta lähetys.

Teltalla tavataan!