Eteläsavolainen autokauppa käy laiskasti

Eteläsavolaisten autokauppojen myyntipäälliköt kertovat, että auton ostoa harkitaan yhä tarkemmin.

talous
Autokauppa
Mika Kanerva / Yle

Eteläsavolainen autokauppa on käynyt alkuvuodesta edellisvuosia heikommin. Useiden autoliikkeiden myyntipäälliköt kertovat, että hankala taloudellinen tilanne vaikuttaa ihmisten ostokäyttäytymiseen, ja päätöksiä tehdään yhä varovaisemmin. Rinta-Joupin Autolikkeen myyntipäällikkö Kari Lampinen kertoo, että heidän liiketoiminnalleen tyypillisessä vaihtoautokaupassa on nähtävissä pudotusta.

- Tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdeksän vuoteen, mitä Mikkelissä ollaan oltu, ollaan myyty vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pankkien kiristyneet rahahanat vaikuttavat varmasti yhtenä asiana autokauppaan, Lampinen pohtii.

"Eteläsavolaiset eivät paukuttele henkseleitä"

Karikon Autotalon myyntipäällikkö Harri Parkkinen kertoo, että Karikon myynti uusien autojen kaupassa on Etelä-Savossa pudonnut noin 18 prosenttia, kun koko Suomessa vastaava pudotus on 10 prosentin luokkaa.

- Kokonaisuutena Etelä-Savossa se on laskenut enemmän kuin muualla Suomessa. Toisaalta käytettyjen autojen myynti taas on noussut. Siihen liittyy tämän alueen varovaisuus, täällä eletään suu säkkiä myöten, ei paukutella henkseleitä, Parkkinen analysoi.

Vaikka valtaosalla autokaupoista myynti on ollut heikkoa, Vauhti-Vaunussa tilanne on toinen. Vauhti-Vaunun myyntipäällikkö Aleksi Musakka kertoo, että tämän vuoden alkupuolella uusien autojen myynnissä on havaittavissa jopa kevyttä nousua.

- Jos viime vuoteen vertaan, niin hienoista kasvua on tapahtunut uusien autojen puolella. Käytettyjen määrä on ollu samaa luokkaa kuin ennenkin, Musakka kertoo.