1. yle.fi
  2. Uutiset

Monella maatilalla syyskynnöt jäävät väliin

Merkittävä osa pohjalaisviljelijöistä muokkaa peltonsa syksyllä muilla konstein kuin perinteisesti kyntämällä. ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella arviolta 30-40 prosenttia tiloista on luopunut syyskynnöistä.

Kotimaan uutiset
Kuvassa maatila. Etuallalla näkyy syyskynnettyä peltoa. Taustalla punavalkoinen vanhan navetta ja talon pihapiiri.
YLE / Anssi Leppänen

Syksyn kyntöä korvaavat, kevyemmät maanmuokkausmenetelmät ovat yleistyneet pohjalaistiloilla. ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella arviolta 30-40 prosenttia tiloista on luopunut syyskynnöistä. Kevyemmällä muokkauksella syksyn peltotyöt nopeutuvat ja kustannukset laskevat. Vaihtoehtoinen maanmuokkaus ei kuitenkaan sovi kaikille maalajeille, kertoo kasvintuotantoagrologi Pekka Tuomisto.

– Suuri osa luottaa edelleen perinteiseen kyntöön, mutta kevyemmät menetelmät ovat saavuttaneet jo tietyn tason. Ehkä puolet tai noin 30-40 prosenttia alueen viljelijöistä käyttää korvaavia menetelmiä. Se on aina tilakohtainen ja jopa lohkokohtainen valinta, Tuomisto kertoo.

Osalle maalajeista nämä kevyemmät maanmuokkaiset eivät sovellu, osalle ne taas sopivat hyvin. Soveltuvuus voi vaihdella myös eri vuosina, Pekka Tuomisto selvittää.

– Lisäksi kevyessä muokkauksessa maan pinnalle jää helposti kasvijätettä, joka voi toimia isäntäkasvina seuraavan vuoden kasvitaudeille.

Juolavehnäruiskutukset hidastavat

Pekka Tuomisto uskoo, että tänä syksynä maanmuokkaustyöt ajoittuvat pääosin loppupuolelle syyskuuta.

– Toki ensimmäiset ovat jo lähteneet syyskyntöihin ja maanmuokkaukseen, mutta suurin ryntäys on loppukuusta. Lannanlevityksiä on tehty ja nyt odotellaan, että syksyn juolavehnän torjuntaruiskutukset tehoavat, ennen kuin maata lähdetään muokkaamaan.

Pelloilla on näkynyt tänä syksynä torjuntaruiskutuksia aiempaa enemmän.

– Se on seurausta kosteasta edellissyksystä. Vuosi sitten ruiskutukset epäonnistuivat tai niitä ei saatu tehtyä lainkaan. Nyt olosuhteet ovat olleet parhaat mahdolliset juolavehnän torjuntaan.

Lue seuraavaksi