Ympäristöystävällisen kulkijan ei tarvitse olla kummajainen

Liikkujan viikko kannustaa ihmisiä miettimään, millä pelillä liikenteeseen lähtee. Jyväskylässä viikko huipentuu lauantaina joukkoliikennekokeiluun, jolloin bussilla pääsee kulkemaan ilmaiseksi tasataksa-alueella koko päivän ajan.

Ympäristöystävälliset ajoneuvot
Pyöräilijä liikenteessä.
Riikka Pennanen / Yle

Ympäristöystävällinen elämäntapa ei automaattisesti tarkoita kitsastelua ja uhrautumista. Liikkujan viikon pääviesti onkin, ettei tarvitse olla kummajainen pienentääkseen kulkemisensa hiilijalanjälkeä.

- Ei tarvitse olla mikään erikoisihminen, jos haluaa kulkea päästöttömästi. Esimerkiksi meidän perheessämme on sähköpyörä ikään kuin kakkosautona, ja sitten meillä on ihan farmariauto. Se tosin kulkee biokaasulla, kertoo koordinaattori Kati Kankainen Jyväskylän kestävä kehitys (JAPA) ry:stä.

Kankaisen mukaan ympäristön huomioiminen vaatii vaivannäköä, mutta vähemmän kuin ensi alkuun uskoisi. Esimerkiksi biokaasuautolla taittuu pidemmätkin reissut.

- Keski-Suomessa tankkaamme Laukaassa Leppäveden tilalla. Siellä polttoaineemme syntyy lehmän lannasta ja Pandan lakutehtaan jätteistä. Etelä-Suomessa tankkauspisteitä on tiheämmässä ja jos kaasu loppuu, niin auto vaihtaa automaattisesti bensalle eli tien päälle emme jää, Kankainen kertoo.

Kokeile edes kerran

Liikkujan viikon pääviesti on Liiku viisaasti. Se, mikä on viisasta, riippuu tilanteesta. Yksi kulkuväline edistää terveyttä, toinen pitää huolen ympäristöstä.

- Aika hyvän kombinaation saa, kun yhdistää kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä, kimppakyytejä ja vähäpäästöisellä autolla ajelua, Kati Kankainen luettelee.

Jyväskylässä on kuluneen vuoden aikana pohdittu viisasta liikennettä osana kaupungin ja Sitran Kohti resurssiviisautta -hanketta.

- Keräsimme muun muassa julkisella haulla ideoita, miten kestävää elämäntapaa voisi edistää. Saimme 200 ideaa, joista 15 idean kokeilemiseen Sitra on myöntänyt rahoitusta, kertoo tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Korhonen Kohti resurssiviisautta -hankkeesta.

Yksi esiin nousseista ideoista punnitaan tulevana lauantaina, kun Jyväskylän bussiliikenne muuttuu päivän ajaksi ilmaiseksi. Kokeilun ideana on kannustaa kaupunkilaisia kokeilemaan joukkoliikennettä edes kerran. Monelle bussiin hyppäämisessä kynnyskysymys on nimen omaan ollut kyydin kalleus.

- Kaikki on suhteellista, jos vertaa yksityisautoiluun, niin kyllähän bussilla liikkuminen on huomattavasti halvempaa, kun otetaan huomioon kaikki autoilun kustannukset, Korhonen huomauttaa.

Liikkujan viikko on usean toimijan ja järjestön yhteisponnistus. Jyväskylässä viikon järjestelyistä vastaa JAPA ry.