1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

Oulussa nuoret ja rekrytoijat tapaavat pikadeiteillä

Paperisten hakukaavakkeiden sijasta Oulussa on järjestetty työnhakijoiden ja henkilöstövuokrausyritysten pikatreffit. Siellä työnhakijalla on viisi minuuttia aikaa esitellä itseään ja osaamistaan. Kun työnhakija ja tarjoaja tapaavat silmästä silmään, on persoonallekin enemmän tilaa.

Kuva: Sampsa Tervaharju / Yle

Nuorten ja henkilöstövuokrausyritysten pikadeiteillä on solmittu maanantaina kontakteja. Oulun työllisyyspalvelujen ja Byströmin nuorten palvelujen yhdessä järjestämä tilaisuus ”Tarvikko nää töitä?” tarjoaa nuorille viiden minuutin tapaamisen henkilöstövuokrausta tarjoavien yritysten kanssa.

- Kyllä minä olen tykännyt tästä, eikä mitään huonoa sanottavaa ole. Tämmöisiä pitäisi olla enemmänkin, että yhden katon alle pistetään enemmänkin mahdollisuuksia saada töitä, tapahtumassa vieraillut Janne Roppola summaa.

Kyseessä ei ole ainoastaan vuokrafirmojen rekrytointitilaisuus, vaan nuorille on ollut tarkoitus tarjota myös neuvoja ja opastusta työnhakemiseen.

Pikatreffeiltä kohti syvempää tuttavuutta

Insinööriksi valmistuneen Juhani Oikarisen ensimmäinen pikahaastattelu poiki jo jatkoa ja torstaille onkin varattu aikaa pidempään haastatteluun.

- Valmistuin tietotekniikan insinööriksi eli ohjelmoiminen on se pääala. Tuntuu, että se ei niin paljon kiinnosta. Myyntityö on alkanut itsessään kiinnostaa enemmän, Oikarinen kertoo.

Henkilöstövuokrausta harjoittavan Thinko Positivon Janne Puolakka kertoo, että pikaisesta keskustelusta siirrytään keskustelemaan tarvittaessa ajan kanssa.

- Sovitaan toimistolle pidempi haastattelu ja pohditaan, että löydetäänkö se yhteinen polku tulevaisuudessa, Puolakka kertoo.

Puolakka kiittelee pikatreffejä myös rekrytointifirman näkökulmasta. Kun henkilön tapaa silmästä silmään, saa hakukaavakkeita paremman kuvan henkilöstä.

- Kun meidän työtehtävät ovat myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun alalla, on tämä paras mahdollinen tapa. Tässä näkee heti onko pilkettä silmäkulmassa ja onko henkilöllä elementit kohdillaan.

Ensivaikutelma saattaa myös pettää

Töitä tapahtumasta hakeva Janne Roppola muistuttaa, että ensivaikutelman ei saa antaa vaikuttaa liikaa. Tatuoitu mies kehottaa katsomaan pintaa syvemmälle.

- Menen joka paikkaan omana itsenäni, enkä esitä mitään. Jos ei kelpaa, niin ei kelpaa. Minutkin voisi ulkonäön perusteella tuomita sen näköiseksi, että ei myynnin alalle. Kun rupeaa juttelemaan niin huomaa persoonallisuuden, että on sosiaalinen ja ystävällinen.

- Ei se ole se ulkonäkö. Tutustukaa, siinä se on se pääasia, Janne Roppola alleviivaa.

Asian on huomannut myös henkilöstövuokrausfirman Janne Puolakka.

- Kyllä se ensiarvio tulee melko nopeasti, mutta ei se aina osu nappiin. Hiljaisen ja rauhallisen oloisesta ihmisestä, joka ei tuo itseään kovasti esille, voi löytyä kummastikin myynnin elementtejä. Liikaa ei ensituntumaankaan kannata luottaa, Puolakka summaa.