1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Historialliset metsurien joukkopotkut ehkä oikeuteen

Stora Enso tavoittelee irtisanottavien työllistymistä paikallisiin metsäfirmoihin, joilta yhtiö jatkossa ostaa kaiken puunkaadon.

talous

Metsureita edustava Puuliitto aloittaa tarvittaessa oikeustoimet Stora Ensoa vastaan. Metsäyhtiö on yt-neuvotteluissaan päättänyt irtisanoa kaikki metsurit. Heitä oli Stora Enson palkkalistoilla jäljellä 33.

Kun Stora Enso siirsi metsäomistuksensa ulos vuonna 2002, yhtiössä oli Puuliiton mukaan vielä satoja metsureita. Määrä on vähentynyt sitä myötä, mitä enemmän Stora Enso on ryhtynyt ostamaan metsäpalveluja alihankintana. Jatkossa kaikki metsurit ovat ulkoa ostettuja.

Kyseessä on historiallinen käänne siinä mielessä, että Stora Ensosta tulee Suomen ensimmäinen iso metsäyhtiö vailla omia metsureita. UPM:llä ja Metsä Groupilla puuta kaatuu yhä omillakin palkkalistoilla.

Lepolan mukaan Stora Enso ei saavuta irtisanomisilla säästöjä.

– Metsureiden työ ei ole vähentynyt ja laillisilla keinoilla sen teettäminen muilla ei tuo yritykselle kustannussäästöjä, Lepola sanoo. Liitto tutkii potkujen laillisuuden ja etenee tarvittaessa oikeuteen.

Lepola sanoo, että viranomaistarkastuksissa metsätyöfirmat ovat toistuvasti luistaneet TES:n mukaisesta palkkauksesta matkakorvauksista, työterveyshuollosta ja turvavarustevaatimuksista. Lepolan mielestä ongelmana ovat etenkin ulkomaiset yritykset.

Stora Enson mukaan yhtiö tavoittelee irtisanottavien työllistymistä paikallisiin metsäfirmoihin.

– Me ostamme paikallisilta metsäpalveluyrityksiltä, sanoo metsäpäällikkö Jorma Länsitalo.

Puuliitto tutkiikin, voidaanko metsureista luopuminen katsoa liikkeenluovutukseksi. Se takaisi irtisanomissuojan siirtyville työntekijöille.

Lue seuraavaksi