Tämä graffiti ei ole töherrys: Pinkki lohikäärme hönkii vanhassa varikkohallissa

Kivetykset ympäröivät isoa, hallitsevaa, värikästä lohikäärmettä, joka ottaa koko seinän haltuunsa. Siluetissa voi erottaa linnamaisia, jopa Taj Mahal -tyyppisiä elementtejä. Näky hätkähdyttää Hämeenlinnan Hauholla - sitä ei ehkä ensimmäisenä odottaisi näkevänsä vanhassa varikkoympäristössä.

Kotimaa
Vanha kunnan ajoneuvohalli sai seinäänsä 35-metrisen graffitin.
Kino Wanhakop -hanke

Viime perjantaina Jaakko Autere, Jukka Hakanen ja Antto Luoma tarttuvat maalipurkkeihin ja valmista tuli eilen sunnuntaina. Kolme graffititaiteilijaa oli kypsytellyt jo pidempään ideaa todella suuresta graffititeoksesta.

Yhteistyöhön löytyivät vanhan varikon omistaja Hämeen Mokia ja nuorisoprojekti Kino Wanhakop. Taloudellista tukea saatiin Hämeenlinnan kaupungin minipilottiapurahasta ja Hauhon Rouvasväenyhdistykseltä. Itse urakassa oli auttamassa oli väkeä Hämeen Mokiasta, ja nuorisoprojekti tallensi kaikki työvaiheet.

Aiheeksi valittiin tyylitelty linna, jossa perinteistä linnamaisuutta on häivytetty sadunomaisuuteen.

Graffititaiteilija osaa ottaa ison tilan haltuun

Tilan käyttö on liki 100 neliöisessä seinässä on haaste - paitsi jos on tehnyt graffiteja jo vuosia. Jaakko Autere aloitti graffitien tekemisen 13-14-vuotiaana.

- Olen tehnyt graffiteja viisitoista vuotta ja vuosien aikana on kehittynyt kyky ottaa iso tila haltuun. Meillä meni luonnosteluun noin 45 minuuttia - tunti.

Itse graffitin tekemiseen meni kolme päivää. Karussa ympäristössä teos säväyttää. Vieressä on kaarihalli, johon on tehty ylimääräisiä tuuletusaukkoja puukolla. Ympärillä on 1960-70-luvun varikkorakennuksia. Teos paitsi peittää vanhan ympäristön rumentajan toivottaavasti luo Hämeen Mokiassa töitä tekeville viihtyisemmän ympäristön.

- Varmasti saatiin tällä teokselle tuotua elämää tähän maisemaan ja piristystä tässä pihapiirissä työskenteleville, tuumii Autere.

Graffitit nousevat aika ajoin julkisuudessa esiin töhryinä luvattomiin paikkoihin, mutta viime aikona ne ovat saaneet myös ansaitsemaansa arvostusta. Luvallisia graffitiseiniä on perustettu jo esimerkiksi Turkuun, Helsinkiin ja Hyvinkäälle. Jaakko Auteretta graffiteissa kiinnostaa visuaalinen ulkoasu.

- Sitä kun olen vienyt eteenpäin niin toivon, että ainakin näissä isommissa julkisissa teoksissa olen pystynyt näyttämään graffitin kauneuden. Samanlainen työkalu se (spraymaalipurkki) on kuin pensselikin, sanoo Autere.