Vanhukset ja perheet Kyterin pellolle

Turengin Kyterin raitti muuttuu seuraavien vuosien aikana. Peltoaukea täyttyy omakotitaloista ja nykyaikaisesta vanhusten palvelutalosta. Tonttipulasta kärsinyt taajama uudistaa kasvojaan ja vanhukset saavat huippumodernit tilat palvelutalosta.  

Kotimaa
Kyterin alueen tontit ja ja suunnitelmat Turengissa
Mikael Juntunen/ Yle

Kyterin alueelle, kilometrin päähän Turengin keskustasta, Lammintien ja Kauriinmaan väliselle alueelle on kaavoitettu 28 omakotitonttia, jotka tulevat varattaviksi ensi viikolla, tiistaina 24.9.

- Tällä hetkellä Turengissa ei ole yhtään tonttia tarjolla. Tonttia odottaa jonossa kymmenkunta halukasta. Tarvetta on ollut, vaikka selvästikin tämän hetken taloustilanne hillitsee rakennushalukkuutta, sanoo maankäyttöinsinööri Eija Paturi.

Kyterin pelloilla möyrii parhaillaan maansiirtokoneet, kun alueen kunnallistekniikkaa rakennetaan. Rakentajat pääsevät ostamilleen tai vuokraamilleen tonteille viimeistään heinäkuussa. Pientalotonttien hinta on maltillinen 20 euroa neliömetriltä. Hinnan ja hyvän sijainnin uskotaan vetävän rakentajia.

- Osa kyselijöistä on paikallisia, mutta alueelle on perinteisesti tullut ihmisiä lähikunnista ja pääkaupunkiseudultakin. Hyvät kulkuyhteydet houkuttelevat rakentajia hakemaan maaseudun elämänlaatua. Täällä pääsee harrastuksiin, kouluissa on tilaa ja luonto on lähellä.

Vanhuspalvelujen uudelleenjärjestely

Samalle alueelle tulee myös moderni, nykypäivän vaatimukset täyttävät vanhusten palvelutalo. Vanhusten tehostetun palvelun asumisyksikössä on paikkoja on 60. Nämä muuntautuvat myös tarpeen mukaan pariskuntien tarpeisiin sopiviksi.

Kyse on vanhusten palveluasumisen uudelleen järjestelyistä, jotka tuovat myös 15 lisäpaikkaa.

- Tällä hetkellä ei ole paineita, mutta ratkaisulla olemme katsoneet tulevaisuuteen. Palvelutarve tulee lisääntymään, sanoo Janakkalan vanhustyön johtaja Eija Kangasmaa.

Paikka vuoden kuluttua valmistuvasta palvelutalosta irtoaa hakemuksella. Osa asukkaista siirtyy nykyisistä hoivapaikoista uudelleenjärjestelyjen myötä.

- Janakkalan Palvelutalosaaätiö myy Tohvelakodin, josta tulee 28 asukasta. Pitkäaikaishoivan paikkoja vähennetään sairaalasta. Myös sieltä siirtyy osa uuteen palvelutaloon.

Kiinteistön rakennuttaa ja omistaa Avain Rakennuttajat Oy, jolta kunta vuokraa tilat 400 -tuhannen euron vuosivuokralla.

- Tässä on mukana erityisryhmien ARA-tukea, ja tällä ratkaisulla kunnassa säästytään investoinneilta, perustelee Kangasmaa ratkaisua.

Yhteisöllisyys kunniaan

Uudessa palvelutalossa on hulppeat puistomaiset ulkoilutilat. H-mallisessa kaksikerroksisessa rakennuksessa on kerrosalaa 3000 neliömetriä, yhteiset oleskelut ja keittiöt omissa kerroksissa.

- Yhteisöllisyys on tärkeä asia, ja sitä me pyrimme tukemaan.

Palvelutalon työnimenä oli Toffelakoti. Nimi laitettiin hylkyyn ja uutta nimeä haetaan myöhemmin nimikilpailulla.