1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Jalasjärven tulvavalli kestää jälleen

Viime kevään ja syksyn tulvat säikäyttivät Jalasjärvellä. Uusien tulvien pelossa koki vuosikymmeniä vanha tulvavalli uudistuksen ja korotuksen. Jalasjärven kunnan tekninen johtaja uskoo, että nyt valli kestää tulevien tulvien painetta seuraavat 30 vuotta.

Kuva: Pasi Takkunen Yle

Viime syksyn ja kevään tulvissa Jalasjärven keskustassa oltiin pahassa pulassa. Tulva katkaisi keväällä muun muassa kolmostien ja useita pieniä teitä sekä uhkasi rakennuksia keskustassa. Ainakin Asulan asuntoalueen tulvapatoa korotettiin nopeasti väliaikaisesti. Vahingosta viisastuneena nyt patoja on kunnostettu ja korotettu pysyvästi.

- Tulvavallia korotettiin nyt 20-30 senttimetriä vuoden 1984 tulvarajan yläpuolelle. Nyt asuintalot ja rakennukset ovat turvassa, kertoo Jalasjärven kunnan tekninen johtaja Harri Mäkiranta.

Vuosien varrella vanha tulvavalli oli kärsinyt. Tuhojaan olivat muun muassa tehneet myyrät, jotka olivat järsineet koloja rakenteisiin. Pato päätettiin korottaa ja korjata vuoden 1984 suunnitelmien mukaisesti. Tulvavallin rakenteet kaivettiin auki , puurakenteita korotettiin vanerilla ja päälle laitettiin alkuperäisten suunnitelmien mukaiset muovipressut. Mäkirannan mukaan nykyinen valli kestää äkillisestäkin tulvasta johtuvan paineen.

- Valli pitää veden nyt sata prosenttisesti. Näillä kunnostuksilla selvitään seuraavat 30 vuotta, Mäkiranta uskoo.