Vesioikeuden tutkija: Puhtaasta vedestä saattaa tulla vientituote

Vesi on noussut yhä tärkeämmäksi tarkastelun kohteeksi tutkimuksessa ja lainsäädännössä. Huippuvaikuttajien Koli Forumissa Lieksassa pohditaan erityisesti vesipulasta johtuvien konfliktien ehkäisyä. Itä-Suomen yliopistossa selvitetään vesiturvallisuutta koskevien oikeudellisten puitteiden kehittämistä.

luonto
Vettä valuu tiskialtaaseen.
Tommi Parkkinen / Yle

Tutkijat ja vaikuttajat ympäri maailmaa ovat heränneet siihen, että kamppailu puhtaasta vedestä raaistuu. Intian ympäristö- ja metsäministeri Jayanthi Natarajan saapui Pohjois-Karjalaan perehtymään kestävään kehitykseen ja erityisesti vesiasioihin.

- Vesi on maailman arvokkain luonnonvara. Ihailemme Suomen tapaa suojella vesivarantoja, Intian ympäristö- ja metsäministeri toteaa.

Vesiturvaa uhkaavat maailmalla väestönkasvu, saastuminen ja ilmastonmuutos. Vesi onkin nouseva aihe tutkimuksessa ja lainsäädännössä. Itä-Suomen yliopisto on tarttunut eturintamassa vesiturvallisuuteen ja sitä koskevien oikeudellisen puitteiden kehittämiseen. Suomen Akatemia on myöntänyt tutkimushankkeelle liki 300 000 euron rahoituksen.

Vesi on maailman arvokkain luonnonvara. Ihailemme Suomen tapaa suojella vesivarantoja.

Jayanthi Natarajan

- Se (vesiturvallisuuden nousu tutkimuskohteena) johtuu siitä, että sen merkittävyys kansainvälisessä politiikassa, erilaisten ympäristöongelmien ratkaisuissa ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta on niin keskeinen. Makean veden varannot tulevat jakautumaan eri tavalla kuin aiemmin ja tämä potentiaalisesti aiheuttaa vaikeitakin konflikteja sekä yksilötasolla että valtioiden välillä, tutkija Niko Soininen sanoo.

Veden viennistä oikeudellista pulmaa

On arvioitu, että enää vain 2,5 prosenttia maapallon vedestä on juomakelpoista. Suomen rikkaat vesivarannot voivat tulevaisuudessa kiinnostaa kuivia maita. Veden muuttumista kauppatavaraksi myös pelätään. Tutkija ja yliopisto-opettaja Niko Soininen pitää mahdollisena, että vedestä tulee jossain vaiheessa vientituote.

Siinä vaiheessa täytyy myös määrittää erilaiset omistusoikeudelliset kysymykset ja mahdolliset veden siirtoon liittyvät oikeudelliset kysymykset eli kyseessä on hyvin vahvasti myös oikeudellinen ongelma.

Niko Soininen

- Kyllä nähdäkseni tämä on mahdollista, ja siinä vaiheessa täytyy myös määrittää erilaiset omistusoikeudelliset kysymykset ja mahdolliset veden siirtoon liittyvät oikeudelliset kysymykset eli kyseessä on hyvin vahvasti myös oikeudellinen ongelma, Niko Soininen Itä-Suomen yliopistosta toteaa.

Huippuvaikuttajien Koli Forumiin Lieksassa 17.-19.9. osallistuva Intian ympäristöministeri Jayanthi Natarajan ei aio viedä vettä Suomesta, vaan hyviä toimintatapoja.

- Intiassa suurin uhka (vedelle) on suuri väestö. Vettä on vähän verrattuna Suomeen. Hallituksen onkin hoidettava vesiasiat huolellisesti, ympäristö- ja metsäministeri toteaa.