Petokorvausrahat laahaavat ennallaan

Suurpetojen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen ei ensi vuodelle ole luvassa tasokorotusta. Hallitus varaa budjettiesityksessään petokorvauksiin ja niiden ehkäisemiseen runsaat 4 miljoonaa euroa. Samansuuruinen summa ei riittänyt tänä vuonna alkuunkaan.

Budjetti 2014
Kuvassa ilves aukoo kitaansa
Heidi Hannukainen / Yle

Viime vuoden ennätyssuurista petovahingoista poromiehet saavat korvauksia runsaat 7,3 miljoonaa euroa. Vahinkojen suuruuden vuoksi kuluvan vuoden korvaussummaa jouduttiin kasvattamaan keväällä runsaalla kolmella miljoonalla eurolla. Tästä huolimatta hallitus pitäytyy aiemmassa 4,3 miljoonan euron esityksessään myös ensi vuodelle.

Korvauspotista 3,8 miljoonaa euroa on tarkoitettu vahinkojen korvaamiseen ja 0,5 miljoonaa vahinkojen ehkäisemiseen. Vahinkojen suuruutta pyritään pienentämään suurpetojen hoitosuunnitelmien ja muiden toimenpiteiden avulla. Ensi vuoden petovahinkojen määrä on selvillä vuonna 2015.

Porotalouden edistämiseen on tulossa aiempien vuosien tapaan runsaat 1,7 miljoonaa euroa. Raha kuluu pääosin poroaitojen rakentamiseen valtakunnan rajoilla ja neuvontatyön tukemiseen.

Hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen ja estämiseen sekä tutkimukseen hallitus esittää ensi vuodeksi 3,4 miljoonaa euroa. Summa on kaksi miljoonaa euroa kuluvaa vuotta pienempi.

Eduskunta päättää ensi vuoden määrärahoista lopullisesti joulun alla.