Haglund: En kannata Ohi on -kansalaisaloitetta

Puolustusministeri Carl Haglund ei lämpene kansalaisaloitteelle, jossa vaaditaan yleisen asevelvollisuuden lakkauttamista. Laajempi maanpuolustuksen tulevaisuutta koskeva keskustelu sen sijaan on tervetullutta.

Kotimaa
Carl Haglund.
Carl Haglund.Yle

- En kannata kansalaisaloitetta ja sen tavoitteita. Oletettavaa on, että nojaudumme siihen (yleiseen asevelvollisuuteen) tulevaisuudessakin, varsinkin kun laaja enemmistö suomalaisia tukee tätä nykyistä ratkaisua, Carl Haglund (r.) kommentoi maanantaina Lappeenrannan Maasotakoululla.

Ohi on –kampanja esittelee sivuillaan vaihtoehtoja nykyiselle miehille pakolliselle asevelvollisuudelle. Lisäksi sivustolla vedotaan kansalaisia allekirjoittamaan aloite, jossa vaaditaan yleisen asevelvollisuuden lakkauttamista.

Haglund ei pidä aloitetta merkkinä siitä, että vastustus yleistä asevelvollisuutta kohtaan kasvaisi.

- En usko, että se johtuu siitä vaan siitä, että lainsäädäntö joka mahdollistaa näiden aloitteiden tekemisen on säädetty vasta äsken.

Ensi vaalien teema

Puolustusministeri kuitenkin uskoo, että maanpuolustuksen järjestäminen on seuraavien eduskuntavaalien olennaisia teemoja.

- Tämäkin kansalaisaloite osaltaan vaikuttaa siihen, että keskustellaan laajemmin siitä miten Suomen maanpuolustus turvataan tulevaisuudessa. Puolustusvoimat ehdottomasti tarvitsee lisämäärärahoja nykyisen järjestelmän ylläpitämiseen. Jos lisämäärärahoja ei löydy, pitää alkaa keskustella näistä fundamenteistakin. Eli esimerkiksi siitä, puolustammeko koko maatamme itse.

Ennen kiirehtimistään puolustusvoimien helikopteriin ministeri ehti kommentoida vielä yhtä Ohi on –kampanjan kannattajien huolenaihetta: miksi Suomen armeija on pakollinen miehille mutta ei naisille? Puolustusministeri ei näe naisille pakollista armeijaa kuitenkaan mahdollisena, vaikka puolustusvoimien resurssit häntä huolettavatkin.

- Ei se kovin todennäköistä ole. Mutta teen sen eteen töitä, että voisimme saada enemmän naisia kiinnostumaan puolustusvoimista.

Miten?

- Naisten mahdollisuutta osallistua kutsuntoihin pitää markkinoida aktiivisemmin. On myös pohdinnassa laajempi gender-kokonaisuus, jossa mietitään arkea puolustusvoimissa naisen kannalta, jotta palvelusolosuhteet olisivat sellaisia, että naiset kokisivat armeijan mielekkäämpänä ja kiinnostavampana, Haglund kommentoi ja pyyhältää helikopteriin.