Elämäkerta: Wahlroosilla osuutensa markan devalvoinnin rajuuteen

Tänään tiistaina julkaistu Wahlroos: Epävirallinen elämäkerta -kirja sanoo Björn Wahlroosin olleen osasyyllinen markan devalvointiin johtaneeseen valuuttapakoon vuonna 1991.

talous
Björn Wahlroos 22. syyskuuta 1992 toimiessaa Suomen yhdyspankin varatoimitusjohtajana.
Björn Wahlroos 22. syyskuuta 1992 toimiessaan Suomen yhdyspankin varatoimitusjohtajana.Pekka Sipilä / Yle

Tampereen yliopiston vierailevan professorin Tuomo Pietiläisenn ja hänen opiskelijoidensa kirjoittama Wahlroos: Epävirallinen elämäkerta kertoo, että Wahlroos oli varma markan devalvoinnista. Hän puhui asiasta usein julkisuudessa ja kehotti myös asiakkaitaan sekä Suomessa että ulkomailla varautumaan devalvointiin.

– Nallella oli tietty näkemys ja me toivoimme, ettei hän olisi toitottanut sitä ulkomailla, mutta näin kävi, muistelee Suomen Pankissa työskennellyt ekonomisti kirjassa.

Neuvot tarkoittivat käytännössä sitä, että asiakkaat alkoivat vaihtaa markkoja muihin valuuttoihin. Marraskuun 14. päivä vuonna 1991 Suomessa käynnistyi rahanvaihtohysteria. Kirjan mukaan Wahlroos kehotti tuolloin asiakkainaan olevia teollisuusjohtajia varautumaan devalvaatioon.

Valuuttavirta Suomesta kiihtyi, joten Wahlroosin kehotus ei ole ihme. Näin hän auttoi asiakkaitaan huolehtimaan, etteivät he joutuneet kärsimään markan arvon heikentymisestä.

Viinanen taisteli tuulimyllyjä vastaan

Samaan aikaan valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) soitteli kirjan mukaan yritysjohtajille ja pyysi heitä pysyttelemään valuuttahysterian ulkopuolella vakuutellen, ettei devalvaatio toteudu. Turhaan.

– Syppiläinen elinkeinoelämä siirsi maasta rahaa pirusti. Sehän oli kuin myrkkyä, Viinanen muistelee Wahlroos-kirjassa.

Lopulta tuona marraskuun iltapäivänä Suomen Pankin piti päästää markka väliaikaisesti kellumaan. Lopulta Suomi devalvoi markan 14 prosentilla.

"Wahlroosin toimilla oli varmasti vaikutuksensa devalvaatioon. Ehkä rahan arvoa olisi ilman Wahlroosin toitotusta voitu alentaa hallitummin"