1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Elämäkerta: Wahlroos on tehnyt rikastumisen Suomen ennätyksen

Björn Wahlroosin sijoitus Mandatumiin on epävirallisen elämäkerran mukaan enemmän kuin tuhatkertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

talous
Björn Wahlroos punaisissa housuissa Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja  kuningatar Silvian seurassa Turun Linnassa 2007.
Risto Almonkari

Björn Wahlroosista tehty Wahlroos: Epävirallinen elämäkerta -kirja kertoo, miten Björn Wahlroosista tuli rikas. Vaikka Wahlroos oli jo rikastunut Mandatum Pankin suurimpana osakkaana ja johtajana, oli se pientä sen rinnalla, miten hän rikastui myydessään pankin Sampo-Leonialle.

"Vielä edellisen viikon perjantaina Mandatumin osakkeen arvo oli ollut noin 39 markkaa, mutta kaupan julkistamisen jälkeen hinta oli noussut 61 markkaan. Samalla Wahlroosin osakepotin arvo oli noussut alle viikossa 280 miljoonalla markalla, yhteensä 783 miljoonaan markkaan. Sen päälle oli luvassa vielä alun perin (edelliselle pääjohtajalle Jouko K.) Leskiselle neuvoteltu, noin kolmen miljoonan markan vuosipalkka Sammossa."

Eikä Wahlroos ollut ainoa, joka rikastui. Myös muut Mandatumin osakkaat pääsivät osalliseksi osakkeiden arvonnoususta. Kirjan mukaan heidän voittonsa vaihtelivat miljoonasta mukavaan kymmeneen miljoonaan.

Elämäkerran mukaan fuusion yhteydessä oli myös sovittu, että Wahlroos ja muut osakkaat saivat pitää kiinni Mandatumissa neuvotelluista optio-ohjelmista ja nostaa täydet osingot Sampo-Leoniasta jo vuodelta 2000.

Ja jotta mandatumlaiset olisivat jääneet uuteen työpaikkaansa, koko Mandatumia ei kirjan mukaan myyty Sampo-Leonialle.

"Sampoon oli perustettu holding-yhtiö, jonka omistamista Mandatumin osakkeista 20 prosenttia jaettiin investointipankkiireille. Sampo omisti siis vain 80 prosenttia Mandatum & Co:sta ja Mandatum Pankkiiriliikkeestä. Pankkiirien saama lisäetu oli kopioitu sellaisenaan Mandatumista Sampoon. Se oli rakennettu Mandatumiin juuri ennen fuusion astumista voimaan. ”Emmehän me muuten olisi suostuneet olemaan siellä. Se oli ihan selviö”, kertoo yksi mandatumlaisista."

Kirjan mukaan Sampo-Leonian, nykyisen Sampo-konsernin, osakekurssi on yli kolminkertaistunut Mandatumin liittymisestä kevääseen 2013. Se on tarkoittanut myös entisten mandatumlaisten rikastumista, sillä kukaan heistä ei ole luopunut Sampo-omistuksistaan.

"Wahlroosin Sampo-osakepotin arvo vuonna 2001 oli reilut 131 miljoonaa euroa, oli se kesällä 2013 yli 370 miljoonaa euroa. Wahlroosin 250 000 euron sijoitus omaan Mandatumiin oli enemmän kuin tuhatkertaistunut satojen miljoonien eurojen osakeomistuksiksi parissakymmenessä vuodessa. Vastaavaan nopeuteen rikastumisessa ei ole pystynyt kukaan muu suomalainen."

Lue seuraavaksi