Washingtonissa suuri hämmennys joukkosurman jälkeen

Yhdysvaltain uusin joukkosurma ihmetyttää rikostutkijoita. Ampujan henkilöllisyys tunnetaan, mutta hänen motiivinsa on piilossa. On myös outoa, että hän kykeni tuomaan sarjatuliaseen laivaston esikuntarakennukseen.

Ulkomaat
Poliisit ampumispaikalla laivaston telakalla.
Poliisit ampumispaikalla laivaston telakalla.Epa / Shawn Thew

Yhdysvaltain viranomaiset yrittävät kuumeisesti selvittää Washingtonin Navy Yardissa tapahtuneen maanantaisen joukkosurman taustoja. Ammuskelun jälkeen on vielä paljon keskeisiäkin kysymyksiä vailla vastausta.

Ampujan henkilöllisyys on selvillä. Hän on 34-vuotias, Texasissa asunut entinen laivaston sotilas. Mies oli joutunut eroamaan laivaston palveluksesta kahden aserikkomuksen takia ja siirtymään elektroniikka-alan töihin. Viranomaiset eivät kuitenkaan kykene vielä sanomaan, mikä oli ampumisen motiivi ja liittyikö se työpaikan vaihtoon.

Washingtonissa etsitään edelleen ampujan mahdollista toveria, joka olisi vapaalla jalalla. Poliisi ei kuitenkaan ole varma, oliko ampujalla mukanaan kumppani.

Ihmetystä herättää myös se, miten ampuja pääsi aseiden kanssa sisään tarkasti valvottuun Navy Yardiin, laivaston materiaalikeskukseen, joka toimii myös johtokeskuksena. Miehellä oli mukanaan ilmeisesti rynnäkkökivääri ja käsiase. Tapahtumapaikasta vain parin kilometrin päässä sijaitsee Capitol-kukkula ja viiden kilometrin päässä Valkoinen talo.

On mahdollista, että hän olisi juuri ollut aloittamassa uutta työtä, ja hänen työpaikkansa olisi sijainnut Navy Yardissa. Tästä ei ole varmaa tietoa.

Mies työskenteli yrityksessä nimeltä The Experts. Se taas oli elektroniikkajätti Hewlett Packardin alihankkija. HP:llä oli toimeksianto uusia laivaston internet-laitteistoa. The Expertsin toimitusjohtaja kertoo miehellä olleen "salainen" turvaluokitus, joka ehkä auttoi häntä pääsemään taloon.

Ammuskelussa kuoli 13 ihmistä, joiden joukossa ampuja itse. Lisäksi toistakymmentä ihmistä haavoittui. Kyseessä oli pahin ampumavälikohtaus Yhdysvaltain asevoimien tiloissa sen jälkeen, kun armeijan majuri ampui 13 ihmistä ja haavoitti 31:tä Fort Hoodissa, Texasissa vuonna 2009.

Washingtoniin on määrätty suruliputus perjantaihin saakka.

Lähteet: Reuters, AFP